Adóhátralék

2023.06.05. 08:31

A végrehajtás fenyegeti az adósokat

A tavaly 26 százalékkal nőtt az adós magánszemélyek száma Nagyváradon. A polgármesteri hivatal ebben az időszakban értesíti az érintetteket arról, hogy tartozásuk van a város felé. Ha az értesítés, vagy azt követően a felszólítás nem hat, akkor következni fog a végrehajtás.

Fotó: Alexandru Nițescu

Erdon-összeállítás

A nagyváradi adóbefizetés helyzetéről szólva Eduard Florea, a polgármesteri hivatal gazdasági igazgatóságának a vezetője azt nyilatkozta a helyi sajtónak, hogy a 20212022-es időszakban a magánszemélyek esetében 26, a vállalatoknál pedig 3,6 százalékkal nőtt a hátralékosok száma. Konkrétan a tartozást felhalmozó nagyváradi lakosok száma a 2021-es 15.033 főről tavaly 19.000-re nőtt, míg a jogi személyek esetében ez a szám 2020 adósról 2093-ra emelkedett. A növekedés ellenére a tartozások összege csökkent a magánszemélyek esetében: 2021-ben 30,8 millió lej volt az adósságok összege, 2022-ben pedig már csak 27,7 millió lej. A jogi személyek esetében maradt a nagyságrendben 26,6 millió lej.

Kedvezmény

Az elmúlt időszakban a város kedvezményt kínált a késedelmet felhalmozó polgároknak: amennyiben az év november 30-ig teljes egészében kifizetik adójukat, akkor nem kell megfizessék a büntetéseket és a késedelmi kamatokat. Ezt a lehetőséget az idén is felajánánlja a helyi önkormányzat, és arra számít, hogy mintegy 3000 adófizető élni is fog majd vele. A polgármesteri hivatal közgazdászai a napokban végezték el a végső számításokat a behajtandó hátralékokról. „A március végi utolsó fizetési határidő után 39.111 személy van nálunk hátralékkal nyilvántartásba véve. Ez a szám csökkent a tavalyi év hasonló időszakához képest, amikor 40.073 adóhátralékos volt, de ez csak ideiglenes adat” mondta Sorin Iacob, a gazdasági osztály igazgatóhelyettese. Az adóbehajtásért felelős aligazgató hozzátette, hogy megkezdődött a hátralékosok kiértesítése arról, hogy fizessék ki adójukat. A felszólító levelek kiküldése folyamatban van, de csak azokat értesítik külön, akiknek legalább 200 lejes adóhátralékuk van. Az értesítések kiküldésétől számított egy hónap múlva a polgármesteri hivatal eljuttatja a fizetési felszólításokat azoknak, akik addig nem fizetik ki az adójukat, és majd csak azt követően térnek át a végrehajtásra.

Vannak olyanok, akik nem tudnak, és vannak olyanok is, akik nem akarnak fizetni. Míg tavaly az önkormányzatnak egyetlen olyan ügye sem volt, amelyben a be nem fizetett adók miatt közmunkát kellett volna végezni, addig az idei első negyedévben már 139 ilyen ügyet zártak le. Összesen mintegy 1400 ember halmozott fel úgynevezett történelmi adósságot, azaz hosszú évek óta nem fizették be egyik-másik adójukat vagy egyetlen adókötelezettségüket sem törlesztették. Az önkormányzat főként ezekre az adósokra összpontosít, és aránylag könnyű dolga van azokkal, akiknek van valamilyen vagyontárgyuk, mert azokat le lehet foglalni. „De akinek nincs ingatlana, azzal nem tudunk mit kezdeni, annak a tartozását át kell alakítani munkaórává, hogy bírósági végzéssel közmunkára lehessen fogni” – magyarázta Iacob. Nagyváradon jelenleg a legnagyobb adósság egy magánszemély részéről 765 ezer lej, azaz mintegy 154 ezer euró. A polgármesteri hivatal szerint egy nem lakhatás céljára használt ingatlan tulajdonosa nem végezte el az adó megállapításához szükséges formaságokat, amiért az ingatlan értékének 2 százalékát kell befizetnie a város kasszájába. Az érintett fellebbezett a döntés ellen. A jogi személyek által felhalmozott adósság legnagyobb részét az a 22,5 millió lej teszi ki, melyet a Bihar Megyei Törvényszék rótt ki még 2021-ben a nagyváradi premontrei rendre be nem fizetett bélyegilleték címén. A kanonokrend szerint jogtalan ez a követelés, ezért pert kezdeményezett a bélyegilletékbefizetési kötelezettség ellen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában