Ballagás

2023.06.09. 15:53

A székesegyházban búcsúztak a Szent László nyolcadikosai

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

Pék Sándor esperes-plébános búcsúztatta a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum 47 végzősét (VIII. A, osztályfőnök Vincze Zsolt és VIII. B, osztályfőnök Papp-Tóth Emese) péntek délben a nagyváradi székesegyházban, aki elmélkedésében Isten végtelen szeretetére hívta fel a nyolcadikosok figyelmét. Egy történetet mesélt el, miszerint élt egyszer egy fiatal király, aki arra ösztönözte a tudósait: írják össze neki, mi minden szükséges ahhoz, hogy jó uralkodó válhasson belőle. Hosszú éveken át dolgoztak az emberei, melynek eredménye 40 kötet lett. A királynak viszont nem volt ideje arra, hogy ezeket elolvassa, ezért újabb tíz év munkájával tíz, majd később öt kötetbe sűrítették a tudnivalókat. A király azonban időközben halálos beteg lett, ezért azt kérte a legbölcsebb tanácsadójától, hogy foglalja össze neki a lényeget. A legfontosabb az, hogy az életed Istentől van és neki adod vissza. Mindennek, ami veled és a Földön történik, van értelme, Isten pedig maga a szeretet – hangzott a válasz.

 

Egy kortárs gondolkodót idézve a tisztelendő arra hívta fel a szülők figyelmét: a jövő bizonytalan, mert nem tudunk mindent kontrollálni, de ha a tőlünk telhető legjobban neveljük a gyermekeinket, akkor az elég lesz. A pedagógusoknak pedig azt üzente Pék Sándor, Einstein szavaira utalva, hogy a legnagyobb „tanárművészet” az alkotás és a felismerés örömének a felébresztése.

 

Ünnepi beszédében Konrád Katalin igazgató úgy fogalmazott: „sok mindent vihettek magatokkal, hogy lezárjátok ezt a négy vagy nyolc évet, de csak egyetlen szál szegfű van a kezetekben. A szegfűt a magyar néphagyomány Jézushoz köti. Másra nincs is szükségetek”.

 

Az ünnepség a kulcsátadással és a díjak kiosztásával, illetve műsorral folytatódott, évfolyamelső a színtízes Kele Bíborka lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában