Reptér

2023.06.13. 15:12

A régi terminálban fogadják az utasokat a váradi reptéren

Változások vannak a nagyváradi repülőtéren: a létesítmény bővítésének munkálatai miatt június 10-től a régi terminálban fogadják az érkező és az induló utasokat.

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

A nagyváradi repülőtérről minden induló járatot, függetlenül attól, hogy külföldi vagy belföldi célállomásról van-e szó, és minden érkező járatot, szintén függetlenül attól, hogy belföldről vagy külföldről érkeznek-e, június 10-től decemberig a régi terminálról (T2) kezelnek, amely mellett moduláris konténereket is felállítanak. Erről maga a reptér vezetősége tájékoztatta a közvéleményt a közösségi médiában megjelentetett román és angol nyelvű üzenetében. Erre az intézkedésre a repülőtéren zajló fejlesztési munkálatok miatt van szükség.
Răzvan Horga, a nagyváradi repülőtér igazgatója részletesen is beszámolt arról, hogyan fog történni az utasfogadás az elkövetkező időszakban. Az indulási oldalon a belföldi és a külföldi járatok utasai is csak a régi terminálon keresztül közlekedhetnek, a belföldi járatok utasai a régi VIP folyosón, a külföldi járatoké pedig a régi külföldi indulási folyosón. Azokban az időszakokban, amikor nincs átfedés, vagy amikor a járatok nem nagyon szoros időközönként szállnak fel, az utasokat a régi külső indulási folyosón fogják átengedni, mert ott több hely áll rendelkezésre. Ami az érkezési oldalt illeti, függetlenül attól, hogy külföldi vagy belföldi járatról van-e szó, moduláris konténerekben történik meg az átengedés, és csak a poggyászkézbesítési szolgáltatások között van különbség. A 2. terminál közelében állították fel a konténereket, itt fogadják majd az utasokat a leszállást követően. A külföldről érkezők számára a konténerekben van egy hely a határrendészeti ellenőrzéshez. Azokban az időszakokban, amikor nincs átfedés a külföldi és a belföldi járatok között, vagy a járatok nem rövid időközönként szállnak le, akkor a belföldi járatok utasait is a külföldi járatok számára fenntartott konténer területén fogadják. Ezek az intézkedések az év végéig lesznek érvényben, amíg el nem készül a T1 terminál bővítése és átalakítása.
Az 1-es terminált egy több mint 177,5 millió lej értékű, uniós forrásokból finanszírozott projekt keretében korszerűsítik és bővítik. A kivitelező a bákói székhelyű SSAB AG, a konstancai Bemel AG és a jászvásári ACA Zoork cégekből álló konzorcium. Az átalakítás után hatékonyabbá válik a terminálban az utasfogadás, a reptéren óránként 800 utast lehet majd átengedni. A T1-es terminálban négy fő utaskezelő folyosót alakítanak ki külön a schengeni övezetből és a nem schengeni övezetből érkező, illetve induló utasok számára, és további két VIP-utaskezelő folyosót az indulási és az érkezési oldalon. Az épületet a földszinten alakítják át, egyes részeken félemeletet, illetve emeletet húznak a terminál épületére. A terminálban kereskedelmi helyiségek, valamint irodák lesznek az adminisztratív, a kezelő és a biztonsági személyzet, valamint az ellenőrző funkciókat ellátó intézmények – határrendőrség, SRI és vámhatóság – munkatársai számára. A terminál beépített területe a jelenlegi 2925 négyzetméterről körülbelül 12.500 négyzetméterre nő. A beruházás magába foglalja továbbá a T1 terminál előtti betonfelületek megnagyobbítását az utasok, a személyzet és a repülőtéri berendezések megközelíthetőségének megkönnyítése érdekében, továbbá a bekötőút és a parkoló bővítését (320 férőhelyesre), egy jégtelenítő berendezés beszerzését és egyéb kapcsolódó munkálatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában