Program

2023.05.05. 11:58

Újra Születés Hete Nagyváradon

Sajtóanyag

Két év kihagyás után tavaly indult újra útjára Nagyváradon a Születés Hete rendezvénysorozat. Az egyhetes program újraindítás után két naposra rövidült, óvatosan bontogatva szárnyait. A Születés Hetét először 2003-ban rendezték meg Magyarországon. A szervezők azzal a céllal indították útjára a rendezvénysorozatot, hogy a várandós, szülés előtt álló kismamák, családok minél szélesebb körű tájékoztatást kaphassanak az előttük álló nagy
eseményről. Nagyvárad 2012-ben csatlakozott a rendezvénysorozathoz. 

                               

"Valójában személyes indíttatásból jött létre városunkban is a rendezvény. 2011-ben várandósan a fiammal, láttam ahogy több erdélyi városban is megszervezik a rendezvényt, nekem várandósan nagyon jól esett volna, ha a mi városunkban is lett volna Születés Hete. Kisgyermekes ismerőseimet kérdezgettem, hogy itt miért nincs, a válasz az volt, hogy itt nincs ki megszervezze. Ott abban a pillanatban elhatároztam, hogy jövőre én magam szervezem meg. 2012 februárjában jól álltak a csillagok, mert kisfiam mellett egy órányi pihenő időben megszületett az első nagyváradi Születés Hete programja. Nagy hálával tartozom a Posticumnak hiszen egyből befogadta és támogatta a rendezvényt, és természetesen nagy hálával tartozom a szakembereknek, akik szívükön viselik a családok hiteles tájékoztatását és évről évre önkéntesen tartják meg az előadásokat" – nyilatkozta Hoffmann Kinga-Krisztina szervező.
A rendezvény Anyák napjához köthető, és nagy általánosságban május első vasárnapján indul. Ilyenkor Magyarországon és Románia számos településén szülés körüli szakemberek és szülés körüli segítők beszélgetnek az érdeklődőkkel, remélve, hogy a programok egyre több várandós nőt és családot segítenek hozzá, hogy a várandósság ideje és maga a szülés ne szorongással, bizonytalansággal, aggodalmakkal teli időszak legyen. A rendezvénysorozat
nem titkolt célja továbbá, hogy a várandós családokban tudatosítsák ennek az életszakasznak a fontosságát és szépségét; hogy a kismamákat megerősítsék nőiségükben; segítsék őket babájukkal és párjukkal való kapcsolatuk elmélyítésében és megfelelő mennyiségű és spektrumú információt nyújtsanak át nekik a számukra legmegfelelőbb és emberhez méltó szülési mód kiválasztásához. Nem véletlenül volt az előző évek egyik
jelmondata: “Ha nem ismered a lehetőségeidet, akkor egy sincsen.” Idén 10. alkalommal május 6-án és 7-én, 9–14 óra között várnak minden érdeklődőt nagy szeretettel a Posticum kápolnájában.

A program

MÁJUS 6., SZOMBAT:
9.00-10.30: Kismama jóga- Hoffmann Kinga Krisztina, kismama jóga oktató, dúla, gyermekágyas segítő.
11.00-11.50: Természetes szülés vagy császármetszés? – ez itt a kérdés – Dr. Laczikó Szidónia szülész-nőgyógyász szakorvos, IBCLC szaktanácsadó.
12.00-12.50: Hogyan segíthet a dúla a szülésnél – A nagyváradi dúlák
13.00-13.50: Szülési izmok felkészítése Kriston intim tornával –Illés-Nagy Anita, Kriston intim torna tréner.


MÁJUS 7., VASÁRNAP:
9.00-9.50: Aviva torna – Kovács Ildikó Laura, Aviva oktató
10.00-10.50: A gyermekágyas időszak kihívásai. Mi jelent valós segítséget az újdonsült családnak? – Hoffmann Kinga Krisztina, kismama jóga oktató, dúla, gyermekágyas segítő, Szabó Orsolya dúla, gyógymasszőr.
11.00-11.50: Szoptatás az első napokban – Bruncsák Anna, Kovács Katalin, Maternet egyesület képviselői, szoptatási segítők.
12.00-12.50: Mivel kényeztetem el a babámat? –Bruncsák Anna Maternet egyesület képviselője, szülő oktató, pedagógus.
13.00-13.50: A baba harmónikus mozgásfejlődése – Rencsik-Nonn Bernadett, korai fejlesztő gyógytornász, hordozási tanácsadó.

A Születés Hete kiemelten non-profit rendezvény, az előadásokon a részvétel ingyenes. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában