Változások

2023.05.24. 16:05

Új parkolási szabályzat készül Nagyváradon

A nagyváradi önkormányzat számításba veszi annak lehetőségét, hogy megszüntesse a lakóhelyi parkolóhelyeket, és egy új parkolási rendszert dolgozzon ki.

Illusztráció

ERDON-összeállítás

Nagyvárad lakóhelyi parkolási szabályzatát 2010-ben fogadták el, de az eltelt tizenhárom évben sok minden változott, ami miatt egyre nehezebb alkalmazni az előírásokat. A legfőbb probléma az, hogy az utóbbi több mint tíz évben megkétszereződött a járművek száma, jelenleg több mint 118 ezer van forgalomba írva a városban, miközben mindössze körülbelül 27 ezer lakóhelyi parkoló van. Ráadásul egy autós a Nép Ügyvédjéhez fordult, amiért az önkormányzat, illetve a lakótársulások nem rendeznek háromévente árverést a lakótelepi parkolóhelyekre, annak ellenére, hogy a szabályzatban szerepel ez az előírás, így méltánytalan előnyhöz jutnak azok, akik egyszer már megszerezték ezeket a helyeket, és mindenki másnak vajmi kevés esélye van parkolóhoz jutni. A Nép Ügyvédje a panaszosnak adott igazat, és idén januárban azt kérte a polgármesteri hivataltól, hogy dolgozzon ki új szabályzatot, hogy minden autósnak egyenlő esélyeket biztosítsanak.
A jelenleg érvényben lévő szabályzat többek között nem veszi figyelembe a lakótársulásba újonnan érkezőket, akiknek nincs hol hagyniuk a gépkocsijukat; az albérlőket, akik nem igényelhetnek parkolóhelyet a társulásoktól, mert nem rendelkeznek állandó lakóhellyel abban az övezetben; a céges gépkocsit vezetőket, akik nem igényelhetnek parkolóhelyet, mert az autó nincs a saját nevükön; és a látogatókat sem, akiknek nincs fenntartott parkolóhely a lakóövezetekben. A tűzoltó- és mentőautókról már nem is beszélve, amelyek a beavatkozások során az úton maradnak, mert nincs hol parkolniuk.
Lucian Popa, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal ingatlankezelőségének az igazgatója azt mondta, hogy az újralicitálásra vonatkozó kitételt kiragadták a kontextusából és félreértelmezték azt, ugyanis az újralicitáltatás nem minden helyre vonatkozik, hanem csak azokra, melyek a hároméves időszakban felszabadulnak. „A lakótársulások nem várnak három évet, hanem a megüresedett parkolóhelyeket a lehető leghamarabb kiosztják, mert nagy rájuk az igény” – nyilatkozta az Ebihoreanul hetilapnak Lucian Popa. Hozzátette, hogy Nagyváradon van 900 lakótársulás és mintegy 20 ezer lakótelepi parkolóhely. „Őrültség lenne háromévente újralicitáltatni a helyeket” – fogalmazott Popa, aki azonban elismerte, hogy a jelenlegi szabályzat módosításra szorul, sőt már dolgoznak is ezen a hivatalon belül.

Radikális változás?

Az Ebihoreanul azt írja, azt a radikális lehetőséget is latolgatják a polgármesteri hivatalon belül, hogy megszüntessék a bérelhető parkolóhelyek rendszerét, amelyben minden szerencsésnek van egy konkrét helye, és ehelyett olyan övezeti parkolókat szeretnének létrehozni, ahol a környékbeli tömbházak lakói díj ellenében parkolhatnának az övezeten belül bárhol, ahol helyet találnak. Ezt a megoldást először tesztelni fogják Váradszőllősön, ahol mintegy tucatnyi emeletes parkolót akar építtetni az önkormányzat: az első, ezer férőhelyes létesítményt jövőre emelnék fel az Onisifor Ghibu iskola mellett. Az új rendszer előnye az lehet, hogy a hosszabb időre otthonától távol levő autós parkolóhelye nem marad üresen, hanem az övezetből bárki elfoglalhatja. A szabályzatba be akarnak vezetni egy parkolóhasználati díjszabást, egy bérletet, melynek kiváltásával a lakók az övezetben bárhol parkolhatnának, míg a látogatók néhány órás parkolófoglalási díjszabást kellene fizessenek, de így lenne hol hagyniuk az autójukat, amikor vendégségbe mennek. A hátránya az új rendszernek az, hogy senkinek nem lesz garantált parkolóhelye, illetve az, hogy ha több parkolóbérletet váltanak ki, mint amennyi parkolóhely van egy adott övezetben, akkor lesznek olyanok, akik hiába váltanak ki bérletet, csak nem tudják majd hol hagyni autójukat a saját lakóövezetükben. „Egy új, korszerűbb parkolási szabályozás elfogadásának lehetőségét elemezzük. Nem akarunk olyan új parkolási rendszert bevezetni, amely rosszabb, mint a jelenlegi” – mondta az elképzelések kapcsán Florin Birta polgármester. Mindenesetre az új parkolási szabályzat leghamarabb valószínűleg jövőre léphet életbe, azt követően, hogy a tervezetet közvitára bocsátják, illetve megszavazza azt a helyi tanács.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában