Gyűjtemény

2023.05.12. 10:25

Új műtárgyakkal gazdagodott a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeum

Értékes műtárgyakkal bővült a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeum gyűjteménye, amelyeket szerdán egy kerekasztal-beszélgetés alkalmával ismertetett a váradi közönséggel Kőrössi P. József szerkesztő, könyvkiadó, Tőtős Áron történész-muzeológus és Szamos Mariann muzeológus.

A szerző felvételei

P. Nagy Noémi

A szerdai kerekasztal-beszélgetésen Tőtős Áron elmondta, ritkaságszámba megy, hogy egy közintézmény pénzért vásároljon dolgokat, különösen az Ady Endre Emlékmúzeum esetében nem szokványos dolog, holott még nagyon sok értékes műtárggyal lehetne gyarapítani a gyűjteményt. A most szerzett műtárgyak remekül kiegészítik a jelenlegi kollekciót, hiszen az 1956 óta létező intézmény döntően Ady Endrére és Nagyváradra vonatkozó dokumentumokat, iratokat és egyéb muzeális értékeket őriz és állít ki. „Vannak olyan személyiségek, akik Ady csillaga mellett kicsit elhalványulnak, de akik nélkül Ady sem lehetett volna az, akivé vált” – tette hozzá Tőtős Áron, utalva Tabéry Gézára. Köszönetét fejezte ki Kőrössi P. József írónak, könyvkiadónak, hogy a műtárgyak Nagyváradon leltek otthonra, hiszen kerülhettek volna a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumba vagy az Országos Széchényi Könyvtárba is.
 

 

A továbbiakban ismertette, konkrétan milyen műtárgyakat vásároltak meg. Van köztük két kötet, melyek közül az egyik a Csinszka versei című könyv, amit Boncza Berta dedikált is Tabéry Gézának, de már nem sikerült elküldenie neki. Ebben a könyvben két levél is található, az egyik Csinszka utolsó levele Tabéryhoz (1932), valamint Csinszka férjének, Márffy Ödön festőnek a levele Tabéryhoz (1936), amelyben közli, hogy megtalálta Csinszka szekrényfiókjában a kötetet, és nem tudja, hogy miért nem küldte el neki. A második könyv A Clematisos udvar című Tabéry-kötet első kiadása Tabéry dedikációjával egy bizonyos Verának. A gyűjtemény gazdgodott Markóssy Erzsébet Tabérynak címzett levelével (1941), valamint Hermann Moress magyar festő Tabérynak címzett képeslapjával is.

 

Szamos Mariann muzeológus a továbbiakban Tabéry Géza alakját, munkásságát, valamint az Adyhoz és Csinszkához fűződő barátságát idézte fel. Hangsúlyozta, hogy tapasztalata szerint kevesen ismerik mélyrehatóbban Tabéry munkásságát. Kevesen tudják azt, hogy az Ady emlékmúzeumot is ő nyitotta meg és vezette két évig, valamint, hogy fontos szerepet játszott Ady iratainak és az utána maradt relikviáknak az összegyűjtésében és megőrzésében. A muzeológus azt is kiemelte, hogy Tabéry révén került Váradra a Rozsnyay- és a zilahi gyűjtemény is, amelyek az emlékmúzeum kollekciójának az alapját képezték. Érdekes adalék, hogy Tabéry Géza az emlékmúzeumban, munka közben hunyt el, és itt is ravatalozták fel. A kerekasztal-beszélgetésen Kőrössi P. József elmesélte, hogyan került a birtokába a Csinszka-kötet és a többi műtárgy, végezetül pedig megjegyezte: „A legmegnyugtatóbb számomra, hogy a két kötet a legjobb helyre került, Nagyváradra”.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában