Beszámoló

2023.05.27. 14:11

Tudományos diákkonferencia zajlott Nagyváradon

Ciucur Losonczi Antonius

A 31. Festum Varadinum utórendezvényeként május 26-án, pénteken a Collegium Varadinum Szakkollégium megszervezte az interdiszciplináris Varadinum Tudományos Diákkonferenciát a székhelyén. A szakmai esemény szerves részét képezte a kollégium tudományos életének, melynek célja a Nagyváradon tanuló alap-, mester- és posztgraduális képzésben résztvevő egyetemi hallgatók tudományos előmenetelének a támogatása és fellendítése. Az egész nap folyamán öt szekcióban hangoztak el előadások: gazdaságtudomány (stratégia és menedzsment- szekcióvezető dr. Králik Loránd egyetemi adjunktus, PKE), néprajz (népi kultúra és álhírek- szekcióvezető dr. Magyari Sára docens, PKE), irodalomtudomány (reprezentáció, család és kommunizmus- szekcióvezető dr. János Szabolcs docens, PKE), társadalomtudomány (társadalmi kirekesztés, abortusz és kultúrafogyasztás- szekcióvezető dr. Pásztor Rita adjunktus, tanszékvezető-helyettes, PKE), valamint történettudomány (házasság, boszorkányság, emigráció és történetírói életmű- szekcióvezető dr. Nagy Mihály Zoltán történész, főlevéltáros).

 

„A rendezvénynek az a fő apropója, hogy nincsen szakkollégium tudományos tevékenység nélkül. Napjainkban, amikor a közösségi média világában mindenki a saját vélt igazát hirdeti, akár valós tudás birtokában van, akár nem, fontos, hogy helyére tegyük a gondolatokat, az emberi butaságot legyőzve. Ezért kell lehetőséget biztosítani a tényleg felkészült, kutatásokat végzett szakkollégistáknak is arra, hogy bemutassák a munkáikat. Honnan indultak és hova tartanak, odafigyelve a többiekre és összevetve a saját dolgozataikat a többiekével”, nyilatkozta portálunknak  Tőtős Áron főszervező, a Collegium Varadinum Egyesület elnöke.

A fődíj egy brüsszeli tanulmányút volt, erre készülhet Fazekas Florance Titanilla (PKE), Vadász Márton (Debreceni Egyetem), Koós Krisztina (ELTE), Kovács Andrea (PKE), Ágoston Andor (PKE) és Paál Zoltán (DE). Az esemény támogatta Vincze Loránt európai parlamenti képviselő, az RMDSZ Communitas Alapítvány, a Vibe fesztivál és a Pannon Projekt. Partnerek voltak még a Temesvári Bolyai János Szakkollégium, az Eötvös Collegium.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában