Festum Varadinum

2023.05.17. 16:03

Szent László, a lovagkirály: átadták a rajzverseny díjait

Ciucur Losonczi Antonius

Tankó Zita tanfelügyelő főszervezésében, a 31. Festum Varadinum ünnepségsorozat keretében az immár XIII. alkalommal megrendezett Szent László, a lovagkirály című, országos szintű rajzverseny díjkiosztóját tartották május 16-án, kedden délután a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében. Az óvodásoktól a XII. osztályosokig mindenkit megszólító verseny abból az igényből kelt életre, hogy a Varadinum ünnepségsorozat által felnőtteknek nyújtott programkavalkádban megszólíthassa a gyermekeket is, átlépve a város határait, hirdetve a nagy király dicsőségét. Így már másfél évtizede hívja a Szent László-legendák varázslatos világába az óvodásokat és iskolásokat egyaránt. Ebben az évben ugyanakkor kiterjesztették a témakört, csatlakozva a Petőfi Sándor-emlékévhez.

Több mint 600 pályamunka érkezett be Székelyföldről, Belső-Erdélyből, a Partiumból, fekete-fehér és színes grafikák, festmények, képregények és domborművek. A szakértői zsűri – Márton Katalin tanárnő a Szent László Líceumból, Rácz Eliza, Jankó-Szép Noémi és Bíró Anett tanárnők a művészeti líceumból, illetve Kósa Andrea tanárnő a Iosif Vulcan Főgimnáziumból – értékelték az eredetiséget, a részletgazdagságot, az előzetes dokumentálódást, a kreativitást, a technikai tudást. Az ünnepségen jelen volt Konrád Katalin igazgató, fellépett bűvészmutatványokkal Rejtő Róbert diák és Harácsek Klementina tanárnőnek köszönhetően levetítették az Egy perc Petőfiről című rövidfilmet. Egyéni és csoportos díjakat osztottak ki, az ajándékokat a mallersdorfi ferences nővérek, a Rákóczi Szövetség, a Corvin Kiadó és a házigazda iskola ajánlották fel, a rendezvényt támogatta a Bihar Megyei Tanfelügyelőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában