Tisztelgés

2023.05.15. 19:18

Schlauch Lőrinc-emlékszoba megnyitása a püspöki palotában

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye 77. főpásztorára, az 1887–1902 között regnáló Schlauch Lőrinc bíboros-püspökre emlékeznek születésének közelgő 200. évfordulója alkalmából május 17-én, szerdán 17 órától. A palota földszintjén berendezett kiállítás apropóját az adja, hogy közkinccsé teszik Schaluch Lőrinc kései, oldalági leszármazottjainak adományát, azt a Madonnát kisdeddel ábrázoló monumentális olajfestményt, amely a bíboros váradi szolgálata idején a palotát díszítette. A katalogizált képet a velencei akadémián nevelkedett romantikus festőművész, Molnár József készítette.

A festménnyel együtt egy püspöki címeres szekrény is a püspökség birtokába került, ebből, és a gyűjteményükben levő személyes tárgyakból készítettek válogatást, bemutatva a nagyformátumú váradi egyházfő történelmi jelentőségű működését. Az első emeleti állandó egyházművészeti kiállítás püspöki studiolóját, ugyancsak a leszármazottak segítségével, Schlauch bíboros míves faragású irodabútoraival nemesítették meg. E terem hivatalos megnyitására is ez alkalommal kerül sor a Varadinum rendezvénysorozat keretében. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában