Helyreállítás

2023.05.04. 13:23

Restaurálták Szigligeti Ede mellszobrát

Forrás: Facebook/Szigligeti Színház Nagyvárad

Ciucur Losonczi Antonius

Forrás: Facebook/Muzeul National Brukenthal 

A nagyszebeni Brukenthal Nemzeti Múzeum szakemberei felújították Szigligeti Ede nagyváradi mellszobrát. Március és május közt Mihai Iancovescu, Ioan Brai és Ilie Mitrea restaurátorok végezték a beavatkozást, a munkálatok során restaurálták magát a bronz szobrot és a kőből készült piedesztált is. A bronz műalkotást lakk védőréteggel vonták be, a talapzatot pedig megtisztították a lerakódásoktól és a ránőtt mohától. Korábban erről szóló megállapodást írt alá a Brukenthal Nemzeti Múzeum és a Bihar Megyei Műemlékvédelmi Alapítvány, a felújítás hatástanulmányát viszont az RMDSZ, illetve a Partium Alapítvány készítette el a saját költségén, és bocsátotta a polgármesteri hivatal rendelkezésére egy szerződés alapján, nyilatkozta lapunknak Botházy Nándor, az RMDSZ városi szervezetének ügyvezető elnöke. A műszaki terveket a kolozsvári Rest Arh Kft. készítette, pontosabban Kolozsi Erik építészmérnök és Kolozsi Tibor kőfaragó. A dokumentáció egy biológiai szakértői véleményt is tartalmazott, a Bogdan Ungureanujét. A restaurálás 91.681,30 lejbe került.
Mint ismert, a szobrot Margó Ede szobrászművész készítette, az alkotást pedig 1912. december 15-én leplezték le azon a helyen, ahol most is található, azaz a Szigligeti Színház előtt. A Bémer (Ferdinand) téri szobor felújítására a Bihar Megyei Műemlékvédelmi Alapítvány kérte korábban a nagyváradi város- és területrendezési bizottság (CMUAT) jóváhagyását. Szigligeti Ede (eredetileg: Szathmáry József) (Nagyvárad, 1814. március 8. – Budapest, 1878. január 19.) drámaíró, színpadi rendező, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában