Előadás

2023.05.17. 10:00

Petőfire emlékezett a Kiss Stúdió

János Piroska

A költő születésének 200. évfordulója kapcsán a Kiss Stúdió Színház Petőfi Sándornak állított emléket csütörtöki előadásán, amely az Égig röpül a bűvös ének címet viselte. Az előadás részét képezte a 31. Festum Varadinum rendezvénysorozatnak.

In medias res az 1848–49-es forradalom és szabadságharc a költő életére ama végzetes csataterén találhatta magát a közönség a Partiumi Színházi Gyűjtemény kiállítóterében megrendezett előadáson. Kiss Törék Ildikó és Meleg Vilmos színművészek ebből a retrospektív nézőpontból nyújtottak betekintést Petőfi Sándor életébe, a költő versei mellett különböző dokumentumokra, naplóbejegyzésekre, illetve Ferenczi Zoltán Petőfi életrajza című művére alapozva az összeállítást. Felelevínették, hogyan került az ifjú Petőfi a színház bűvkörébe, milyen viszony fűzte szüleihez, hogyan került a soproni gyalogezredbe, miként volt sorsfordító a Vörösmartyval való találkozás, illetve természetesen nem maradhatott ki a Júliával való megismerkedés sem. Többek között olyan ikonikus versekből hangzottak el részletek, mint a Szabadság, szerelem, A vén zászlótartó, a Nemzeti dal vagy a Füstbement terv, de olyan kevésbé ismert alkotások is helyet kaptak az összeállításban, mint A farkasok dala és A kutyák dala, vagy az előadás címadó sorát tartalmazó Jövendölés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában