Nyíló Akác

2023.05.20. 18:59

Nyíló Akác Napok ismét, három év kényszerszünet után

Három év után tovább folytatódik a nagy múltú Nyíló Akác Napok, az Érmellék legrégebbi, legismertebb, zenés, sport, gasztronómiai és kulturális programokat felsorakoztató háromnapos fesztiválja.

Forrás: ermihalyfalva.ro

Balázs József Attila

Az Érmihályfalvi Helyi Tanács ünnepi ülésével kezdődött május 19-én, pénteken 10 órakor az immár huszonnyolcadik alkalommal megrendezett programsorozat, melynek keretében a Kiválósági Díjakat adták át. A Gizella Művelődési Központ színpadán Boros Emőke Blanka tanárnő köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót Karsai Attila alpolgármesternek, aki köszöntőjében hangsúlyozta: nagy örömére szolgált, hogy a tanácsülesen minden önkormányzati képviselő egységesen fogadta el a díjazásra javasolt személyek névsorát. Ezek a következők: oktatás – Dinuța Gyöngyi és dr. Ștefania Derșidan Anica tanárnők; vállalkozás – Borbély virágkertészet; egészségügy – dr. Heidenhoffer Csilla és dr. Heidenhoffer Alfréd; sport – Vincze Emőke Ágota óvónő; irodalom – Szilágyi Ferenc Hubart; értékmegőrzés – Toroczkai László Károly; szociális tevékenység – Bogos Zoltán.

A Derűs Őszért-Szociális Együttműködés Határok Nélkül című programot 11 órától, tizenegyedik alkalommal szervezték meg az Egészségügyi-Szociális Központban. A házigazda intézmény igazgatója, Csűri József intézményvezető köszöntötte a megjelent egészségügyi-szociális intézmények vezetőit, delegációit. Jelen voltak Margitta, Szalonta, Monospetri, Magyarországról Balmazújváros és Nagyhegyes szociális intézményeinek képviselői. A jelenlévők betekintést nyerhettek Szabó Zsuzsa intézetvezető előadásából a nagyhegyesi Idősek Házának életébe, az ott élők testi, lelki ellátásába, rehabilitációjába. Az eseményen látogatást tett Karsai Attila alpolgármester, aki beszédében méltatta az idősgondozásban résztvevők áldozatos, embertpróbáló munkáját, valamint hangsúlyozta az ilyen tapasztalatcserék hasznosságát. A Városháza udvarán 14 órától helyi őstermelők virágalkotásaiban gyönyörködhettek az arra járók: igazi szín- és illatkavalkád fogadta a betérőket.

Az ünnepélyes megnyitóra 16 órakor került sor, amely a tánccsoportok felvonulásával kezdődött. A hagyományoknak megfelelően a legkisebb fellépők vonultak az élen, az Apró Lábak Néptánccsoport, a Dance Emotion, őket követte a Dance Smart Stúdió, majd a Silver Wings, az Arany Szalma Ifjúsági Néptánccsoport Hajdúnánásról, a sort a Nyíló Akác Néptáncegyüttes zárta. Boros Emőke és Szabó János, a Nyíló Akác Fesztivál két műsorvezetője, miután bemutatták a vonulókat, színpadra szólították Karsai Attila alpolgármestert, valamint a meghívott vendégeket, és a jelen lévő helyi tanácsosokat.

Karsai Attila köszöntötte a megjelent megyei vezetőket és a testvértelepülések delegációit, nem utolsó sorban Érmihályfalva város lakosságát. Botházy Nándor RMDSZ-es alprefektus köszöntőjében gratulált a megye legrégebbi fesztiválja megálmodóinak, szervezőinek és azok segítőinek. „Látszik a jó csapatmunka a gondosan összeválogatott, minden igényt kielégítő, színes programok választékában” – zárta gondolatait az alprefektus. 

Nyakó József, a helyi RMDSZ és a Nyíló Akác Alapítvány elnöke úgy emlékezett a harminc évvel ezelőtt történtekre, miszerint a nyíló akác, amely illatával elbódítja az Érmihályfalva környékén és utcáin járó embereket, megérdemel egy évenkénti ünnepet. „Dinamikus, energikus csapat dolgozik a fesztiválok sikerén, amely a támogatóknak köszönhetően nyeri el mindenkori formáját” – fejtette ki.
Ezután a testvértelepülések polgármesterei kaptak szót, csak egy-egy mondatot ragadunk ki beszédükből. Győrfi Erika, Tornalja polgármestere: „Bár két határ választ el minket, de mi ide mindig hazajövünk”. Hegedűs Péter, Balmazújváros polgármestere: „Erősíteni szeretném a kapcsolatot településeink és intézményeink között”. Bagdi Sándor, Nyírbéltek polgármestere: „Nyírbéltek lakosságának baráti üdvözletét tolmácsolom Érmihályfalva lakosainak”. Katona Mihály, Korond polgármestere a hagyományos székely humort sem nélkülözte beszédében: „Mi vagyunk a legfiatalabb testvértelepülése a városuknak, és egy évnyi távolságra vagyunk önöktől-tőletek, pontosan 365 kilométerre – ugyanannyira van Korond Érmihályfalvától, mint Érmihályfalva Korondtól”.
A köszöntők után színpadi műsorok következtek: először az Apró Lábak néptáncprodukciója, majd a Dance Emotion, a Dance Smart Stúdió, a Silver Wings, az Arany Szalma Ifjúsági Néptánccsoport Hajdúnánásról, végül a Nyíló Akác Néptánceggyüttes mutatta be tudását.
A Máté Imre Városi Könyvtárban 18 órakor Kovács Éva Most egy kicsit másképp című kiállításának megnyitóján vehettek részt az érdeklődők. A kiállítást Gheri Judit könyvtáros nyitotta meg. Az alkotónak ez a hatodik önálló tárlata, ezen a helyszínen a harmadik. Közös kiállításokon Bihardiószegen, Margittán, Nagyváradon, Balmazújvárosban, Hajdúnánáson és Debrecenben vett részt. Elsősorban porcelán- és üvegfestészettel foglalkozik, azonban az oldószeralapú festék allergiát váltott ki nála, ezért hagyott fel az ilyen típusú termékek alkalmazásával. Az alkotást azonban nem hagyta abba, színes ceruzával, filccel, akrillal dolgozott tovább, most főként ezekkel a képekkel lépett közönsége elé. Időközben rátalált a vízalapú festékre, azokat használja művészete kibontakoztatására. Kiállítása egy hónapig lesz látogatható a könyvtárban.

Ugyanekkor kórustalálkozó zajlott a Gizella Művelődési Központban. Fellépők: Székelyhídi Férfikórus, a Horváth János Társaság Vegyeskórusa Margittáról, Székelyhídi Búzavirág Népdalkör, Szalacsi Örökzöld Asszonykórus és a helybéli Bartók Béla Citerazenekar, valamint a Veres László Zsolt Városi Kórus.
Az esti koncertet 21 órától a 4S STREET gyergyószentmiklósi indie-pop-rock együttes jegyezte. A Fellegvár és Szebb napok című albumaikból adtak válogatást közönségüknek. Többek között az Egyszer fenn, Fellegvár, Szabadság, Üzenet a távolból című dalok hangzottak el, egy LGT-dal, A Kicsi, a Nagy, az Artúr és az Indián feldolgozását is bemutatták, és természetesen a Mesélek a bornak című daluk is elhangzott.
A Gödör rendezvényteremben 23 órától a Nosztalgiázz velünk – Holdfényes májusok, muskátlis ablakok elnevezésű nótaesten vehettek részt a magyarnóta, cigányzene és nosztalgiadalok kedvelői. A rendezvény asztalfoglalásos volt, a zenét Major Andor és zenekara szolgáltatta.

Fotó: Nagy Noemi

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában