Beruházások

2023.05.10. 17:51

Négysávosra bővülő országútszakaszok

Négysávosra bővítik az aradi országútnak a reptér és a mácsapusztai behajtó közötti szakaszát, valamint a szatmárnémeti országútnak a Biharpüspöki és Bihar közti részét.

Illusztráció

Forrás: Bihar Megyei Tanács

Pap István

A Bihar Megyei Tanács által bonyolított megyei infrastrukturális projektekről számolt be szerdai sajtótájékoztatóján Ilie Bolojan tanácselnök. Elsőként két új projektről tett említést: a megyei tanács egy újabb együttműködési egyezményt kötött az országos közútkezelő társasággal (CNAIR), melynek célja, hogy négysávosra bővítsék a 19-es és a 79-es országutaknak a Nagyváradról kivezető szakaszait. Az egyik ilyen bővítés egy 3,7 kilométeres szakaszon fog történni Biharpüspöki kijáratától Bihar község bejáratáig, addig, ahonnan a bihari körgyűrű fog kezdődni. Ennek a beruházásnak a költségvetése 48.351.236 lej áfával együtt. A másik szakasz 1,8 kilométer hosszú lesz, és a repülőtér új termináljánál építendő körforgalomtól a mácsapusztai bekötőútig fog tartani. Ennek a beruházásnak az értéke 30.092.057 lej áfával együtt. A két elképzelés műszaki terveit a Szállításügyi Minisztérium műszaki bizottságához fogják benyújtani. Ilie Bolojan elmondta, hogy júniusban meghirdetik a közbeszerzési eljárást, hogy idén ősszel már el is kezdődhessenek a munkálatok, és ha minden rendben halad, akkor jövő nyárra el is készül mindkét útszélesítés. Időközben keresni fogják a finanszírozási lehetőségeket is, hiszen szeretnék uniós forrásokból megvalósítani ezeket a terveket.

Körgyűrűk

Ilie Bolojan emlékeztetett arra, hogy több körgyűrű megvalósítása zajlik Nagyváradhoz közeli településeken. A bihari körgyűrű kapcsán elmondta, hogy hat ajánlat érkezett a tenderre, a műszaki elbírálás lezajlott, most a pénzügyi vizsgálat folyik, a hónap végére nyertest hirdetnek. Mivel a beruházás minden szükséges engedéllyel rendelkezik, ezért a nyertes pályázó rögtön a szerződés aláírása után elkezdheti a munkát, amit jövő nyárra kellene befejezzen. A munkálatokat a megyei tanács költségén kezdik el, abban bízva, hogy később a Szektoriális Operatív Programból fognak tudni finanszírozást találni rá. A nagyürögdi és a szentandrási körgyűrűk még az idén elkészülnek, de a fugyivásárhelyi csak jövőre, mert ott egy közúti felüljárót is kell építeni a vasúti sínek fölé. Problémák adódtak viszont a szentmártoni elkerülőút kivitelezésével, ugyanis a Legfelsőbb Bíróságoz került azoknak a helybeli panaszosoknak az ügye, akik a bíróságon támadták meg az építését lehetővé tevő kormányhatározatot. A Legfelsőbb Bíróság május 11-én, csütörtökön hoz ítéletet az ügyben, és ha a polgárok javára dönt, akkor ezt a projektet fel kell függeszteni. De más okok miatt is késik a beruházás megvalósítása: Félixfürdőnek a Kardó felőli végén nem tudnak dolgozni, mert ott előbb a közművesítési munkálatokat kell elvégezni, és Püspökfürdőben sem kezdődött még el a cölöpfúrás. Ilie Bolojan hozzátette, hogy a jövő héten kezdődik el az elkerülőút nagyváradi szakaszán a leendő felüljáró szerkezetének az építése a Dedeman raktár mellett. A körgyűrű ezen részén lévő körforgalmat felszámolják, majd áthelyezik a közműhálózatokat, azt követően pedig elkezdődik a cölöpfúrás. Ilie Bolojan felhívta a figyelmet arra, hogy a munkálatok ideje alatt forgalomkorlátozás lesz érvényben a szóban forgó szakaszon. Arra a kérdésünkre, hogy megmenthető lesz-e bármi is ebből a projektből, ha a megyei tanács elveszíti a pert a Legfelsőbb Bíróságon, Ilie Bolojan azt mondta, hogy a testület csak a kormányhatározatról dönt, nem pedig az alapperben hoz ítéletet, de azt már nem magyarázta el, mi lesz akkor, ha az alappert is elveszítik. A belényesi körgyűrű munkálatai az ütemtervnek megfelelően haladnak, emellett pedig épül egy újabb két kilométeres szakasz Gyalány felé, tudatta a megye vezetője. A munkálat kivitelezésére két ajánlat érkezett, jelenleg ezek műszaki elbírálása zajlik. Ilie Bolojan arra számít, hogy mire elkészül a belényesi körgyűrű, addigra a gyalányi meghosszabbítás is készen lesz, és így egyszerre fogják tudni használatba adni az egymással összekötött két utat.

Váradi körgyűrű

Ilie Bolojan bejelentette: a megyei tanács egyezményt kötött a nagyváradi önkormányzattal arról, hogy átvesz kettőt a Nagyvárad Metropolisz Övezet által bonyolított öt projekt közül. Ezek egyike az új bekötőút építése a szentandrási körgyűrűtől a nagyváradi Oneștilor és Körös (Tudor Vladimirescu) utca kereszteződéséig. Bejelentette, hogy várhatóan a következő megyei tanácsülésen fogadják el azt, hogy átvegyék a várostól az említett kereszteződésbe tervezett aluljáró építését, illetve, hogy elkezdjék a kisajátításokat és megkeressék az uniós forrásokat, amelyekből megvalósulhasson ez a projekt. A megyei tanács ugyancsak magára vállalja a váradi körgyűrű tovább építését a Fugyivásárhely és Hegyközpályi közötti szakaszon. Ilie Bolojan elmondta, hogy már voltak is tárgyalások az érintett polgármesteri hivatalokkal ebben az ügyben, és már elő is van készítve egy együttműködési egyezmény a terv megvalósítására. Elárulta, hogy a Hegyközpályi Polgármesteri Hivatallal és helyi tanáccsal már meg is egyeztek abban, hogy módosítani fogják a nyomvonalat úgy, hogy az út ne a sportcsarnok mellett haladjon, hanem valamivel lejjebb, a pataknál, azért, hogy az ottani lakónegyedben élőknek ne kelljen a leendő körgyűrűn átkelniük ahhoz, hogy eljussanak a sportlétesítményhez. Bolojan bejelentette, hogy ezt az együttműködést mindegyik érintett helyi tanács meg kell szavazza, illetve meghirdetik a tendert a körgyűrű megtervezésére.

További beruházások

A megyei tanács készíti elő a Pádis és a Ponor-rét közötti út építésének a tervét: a 9,7 kilométeres út költségvetése 20 millió euró áfával együtt. Már megkezdődött az út nyomvonalán lévő telkek kivonása az erdészeti és mezőgazdasági nyilvántartásból, várhatóan június elején megszerzik az összes engedélyt, köztük a környezetvédelmit is, és még ugyanabban a hónapban meghirdethetik a tendert. A munkálatokat a megyei tanács költségvetéséből fedezik mindaddig, amíg sikerül forrást lehívni rá a Szektoriális Operatív Programból. A tanácselnök említést tett a duális képzési központról is, mely Nagyváradon a Ceyrat utcán épül. A projektre finanszírozást akar nyerni a megyei tanács. Ehhez tudni kell azt, hogy összesen három ilyen jellegű projektet nyújtottak be, de csak kettőre lehet majd támogatás adni, tehát egyelőre még nem garantált a finanszírozás. Hogy mely beruházások megvalósítását fogják támogatni, az júniusban fog kiderülni. Addig is folytatódnak a környéken a munkálatok, a Ceyrat utcát ugyanis négysávosra bővítik, és folyamatban van az eszközbeszerzés is a leendő duális központ felszerelésére. Emellett megkezdik a kampusz népszerűsítését is Bihar megyében, hogy mire felépül, legyenek diákok is, akik tevékenykedjenek ott. Ilie Bolojan elmondta azt is, hogy az országban hat megyei tanács nyújtott be pályázatot a megyei könyvtárak korszerűsítésére, ezek között van a Bihar Megyei Tanácsé is. Az egyetlen probléma az, hogy mindössze öt ilyen projektet fognak finanszírozni, tehát még nem teljesen biztos, hogy a bihari pályázat is nyerni fog, bár nagyok az esélyek arra, hogy igen. Ilie Bolojan hangsúlyozta: függetlenül attól, hogy nyernek-e ezzel a pályázattal, vagy sem, mindenképpen meghirdetik a tendert a létesítmény modernizálására. A tanácselnök bejelentette, hogy június 10-én adják át a felújított révi menedékházat, illetve hamarosan felavatják a váradvelencei kultúrházat is, mely a megyei könyvtár kezelésében lesz, és különböző kulturális eseményeket, tevékenységeket lehet majd tartani ott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában