Jobson

2023.05.18. 18:23

Nagyszabású pályaorientációs állásbörze zajlik Nagyváradon

Állásbörzét és pályaorientációs rendezvényt szervez az új sportcsarnokban, a Nagyvárad Arénában a Bihar Megyei Foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM). A nagyszabású eseményen, amely csütörtökön kezdődött és péntek délután öt óráig tart, a kiadónk által működtetett Jobson álláskereső portál is jelen van.

Fotó: Pap István

Pap István

Ezúttal nem a Nagyvárad Aréna sportpályáján, hanem az épület tágas előcsarnokában zajlanak az izgalmas események: 63 munkáltató összesen 1780 munkahelyet kínál fel álláskeresők számára, a szabad munkahelyek közül több mint 200 felsőfokú végzettségűeknek van. Ezt Békési Csabától, az AJOFM ügyvezető igazgatójától tudtuk meg, aki elmondta, hogy egy Románia-szerte egyedi esemény ez, ugyanis az országban még nem zajlott ekkora pályaorientációs rendezvény, amelyen két nap alatt több ezer fiatal fordul meg, mint történik az most Nagyváradon. A pályaorientációs szaktanácsadással egybekötött állásbörzét a magyarországi Békés megyei munkaügyi hivataltól vették át, mint jó gyakorlatot, és egy Románia–Magyarország határon átívelő együttműködési projekt keretében valósítják meg.

A fiatalok fogadásának egyébként meghatározott koreográfiája van, az ügynökség munkatársai az osztályokat, csoportokat végigvezetik a standoknál: először a cégeket nézik meg, hogy lássák, azok milyen munkahelyeket kínálnak, majd hét egyesület, a négy nagyváradi felsőfokú tanintézmény (az állami, a Partiumi, az Agora és az Emanuel egyetem) standjai, a közintézmények, illetve a duális képzést támogató intézmények bemutatkozó helyei következnek. A fiatalok bármelyik standnál megállhatnak, érdeklődhetnek. Az útvonal ezt követően húsz tanintézmény standja előtt vezet el, ezek az iskolák arról nyújtanak tájékoztatást, hogy milyen kompetenciákat lehet elsajátítani náluk.

Álláskereső portál: Jobson

Aki a regionális munkaerőpiacon akar tájékozódni, az számos hasznos információt találhat a kiadónk által működtetett Jobson.ro ingyenes regionális álláskereső portálon, amely szintén jelen van az állásbörzén. Kiadónk munkatársai csütörtök reggel óta fogadják a helyszínen felállított standnál az érdeklődőket. Simkó Lajos, kiadónk, az Inform Media Press cég humán erőforrás szakértője az első nap tapasztalatairól szólva elmondta, hogy nagyon sokan megfordultak az állásbörzén, már korán reggel sorban állás volt, hogy az emberek be tudjanak jutni a helyszínre. „Rengeteg diák vett részt ezen a napon. Szervezetten, buszokkal jöttek Bihar megye minden szegletéből. Mi a Jobson-szórólap mellett adtunk az érdeklődőknek Bihari Napló és Jurnal Bihorean napilapokat is. Újságjainknak nagy volt a keletje, utólag még kellett hozzanak is a kollégák. Ez jó volt abból a szempontból is, hogy így az ide látogatók megismerkedhettek állásközvetítő portálunkkal, és az általa nyújtott lehetőségekkel. Akik eljönnek munkát keresni, azoknak a portál segítséget nyújt abban, hogyan írjanak meg egy önéletrajzot. Ezt ingyen el tudják készíteni, ha ellátogatnak erre az oldalra, és tovább is tudják küldeni azoknak a cégeknek, amelyek az oldalunkon regisztrálva vannak. Ez megkönnyíti a kapcsolatteremtést a munkáltatók és a munkavállalók között.” Munkatársaink a rendezvény második napján is várnak minden érdeklődőt a Nagyvárad Aréna előterében felállított standnál.

Pályaorientációs műhelymunkák

Békési Csabától, az AJOFM ügyvezető igazgatójától a rendezvénnyel kapcsolatosan megtudtuk azt is: „Óránként pályaorientációs műhelymunkákat szervezünk, és speciális, úgynevezett kognitron-teszteket is végezhet bárki, aki akar. Ezzel a teszttel azt mérjük le, milyen hajlamaik, érdeklődési körük van a teszten részt vevőknek”. A számítógépen kitöltött tesztet az ügynökség tíz pszichológusa értékeli ki. Ezek a tesztek segítenek abban, hogy milyen irányba tartsanak a fiatalok a munkaerőpiacon, mert megmutatja, hogy az adott pillanatban milyen típusú kompetenciákkal rendelkezik valaki. „Például meg tudjuk mondani nekik, hogy műszaki kompetenciáik, szociális érzékenységük stb. van-e, és ezzel képet kapnak arról, milyen munkakört tudnának ellátni. A teszteket kinyomtatjuk és a fiatalok meg tudják mutatni tanároknak, szülőknek, és lehet, hogy ez egy fontos lépés a helyes pályaorientáció felé” – mondta Békési Csaba. Kifejtette azt is, hogy nagyon fontos a pályaorientációs komponens, mert manapság nagyon elterjedt az a nézet, hogy a fiatalok nincsenek felkészülve a munkaerőpiacra, az illetékesek pedig nem tudják, milyen munkahelyekre irányítsák őket, „de nem is vállalja fel senki, hogy megmutassa nekik azt, hogy jelenleg milyen munkahelyek vannak, és milyen kompetenciákat keresnek a munkaadók” – jegyezte meg Békési.

A látogatás a belső helyszínek megtekintése után az aréna területét elhagyva a parkolóban folytatódik, ahol haszongépjárművekből álló kiállítás mellett haladnak el az érdeklődők, és végül a földszinten egy kis teremben visszajelzést adhatnak arról, hogy mennyire voltak megelégedve a rendezvénnyel. Az igazgató elmondta, hogy a Bihar Megyei Tanfelügyelőséggel közösen szervezett állásbörze első napján több mint 3000 személy látogatott ki a Nagyvárad Arénába, közülük mintegy 600 felnőtt, akik az állások iránt érdeklődtek. Az igazgató a korábbi évek tapasztalatairól szólva elmondta, hogy most mutatkozik meg ezeknek az állásbörzéknek az eredménye, tudniillik az, hogy Nagyváradon következetesen ráirányítják a fiatalok figyelmét a duális képzésre, ennek nyomán Nagyvárad Brassó után a második város, ahol a legnagyobb számban van jelen a duális képzés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában