Programajánló

2023.05.12. 11:48

Múzeumok Éjszakája lesz a hétvégén Nagyváradon

Nyolcadik alkalommal szervezik meg e hétvégén, május 13-án, szombaton a Múzeumok Éjszakája című rendezvényt Nagyváradon.

Fotó: Alexandru Nițescu

Erdon-összeállítás

Ahogy azt már megszokhattuk, a különleges esten 19–24 óra között ingyenesen látogathatók lesznek a Körösvidéki Múzeum alá tartozó múzeumok, így a Rulikowski (Armatei Române) utcán található központi épület mellett a különböző emlékmúzeumok, a városi múzeum, a hadtörténeti múzeum, a szabadkőművesség múzeuma, valamint a görögkatolikus püspökség múzeuma, de a római katolikus püspöki palota, a Gránátalma Patikatörténeti Múzeum is nyitott ajtókkal várja az érdeklődőket. Látogatható lesz ugyanakkor a római katolikus székesegyház, a görögkatolikus Szent Miklós székesegyház muzeális része. A Körösvidéki Múzeum székhelyén megtekinthető lesz többek között a nemrég megnyílt porcelánfejű babák kiállítása, a révi kerámiák kiállításán pedig meg is lehet vásárolni a tárgyakat, valamint Póli (Hasas) Maria és Póli Emanuel bemutatja a fazekasság csínját-bínját. Este 20–21 óra között a múzeum kertjében található amfiteátrumban Tangóest címmel koncertet szerveznek, amelyen fellép Analia Selis (ének), Julián Caeiro (zongora) és Nicolas Velazquez (tangóharmonika). 

Fotó: Alexandru Nițescu

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség az alábbi kiállításokat és gyűjteményeket ajánlja az érdeklődők figyelmébe: Nagyváradi Római Katolikus Székesegyház (Kanonok sor 2A); Szent László-tárlat, egyházművészeti gyűjtemény, időszaki kiállítások a püspöki palotában (Kanonok sor 2.); Gránátalma Patikatörténeti Múzeum (Fő utca 33.). Az esemény nyitányaként Kristófi János karnagy megszólaltatja a székesegyház frissen felújított orgonáját.

Figyelembe véve a Múzeumok Éjszakája rendezvényt, a Körösvidéki Múzeum alá tartozó múzeumok május 13-án, szombaton 19–24 óra között, vasárnap 14–18 óra között lesznek nyitva, vasárnap a vivárium zárva lesz.

Fotó: Alexandru Nițescu

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal közleményében hírül adja, hogy látogatható lesz a Darvas–LaRoche-ház (Iosif Vulcan utca 11. szám), a Szabadkőművesség Temploma (Rulikwski/Armatei Române út 4. szám), a neológ zsinagóga (Kossuth/Independenței utca 22. szám), ahol este hat órától Sever Voinescu, a Dilema Veche folyóirat főszerkesztője tart előadást, majd fél nyolctól Ovidiu Pintilie gitárkoncertje csendül fel. Nyitva lesz továbbá a zsidó történeti múzeum (Teleki/Primăriei utca 25. szám), és a városháza tornya is. A közleményben felhívják a figyelmet arra, hogy az embereket huszonöt fős csoportokban engedik be a felsorolt létesítményekbe, ezért a látogatók türelmét és megértését kérik a szervezők.

Fotó: Alexandru Nițescu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában