Tanácsülés

2023.05.31. 07:47

Mozgópiac létesül Nagyváradon

Archív felvétel

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

Rendes havi közgyűlését tartotta kedd délután a megyeháza dísztermében a Bihar megyei önkormányzat képviselő-testülete. Az egyik megszavazott napirendi pont arra vonatkozott, hogy a Bihar Megyei Tanács társulási szerződést kössön a nagyváradi, a belényesi és a margittai polgármesteri hivatalokkal, valamint a Fenntartható Fejlődési Ügynökséggel (ADD) és az Érmelléki Gazdák Egyesületével (EGE) annak érdekében, hogy úgynevezett mozgópiacok létesüljenek helyi termékek kirakodása és forgalmazása céljából ezeken a településeken. Ilie Bolojan tanácselnök kifejtette, hogy ADD-t azért vonták be a projektbe, mert vannak büfékocsijai, míg az EGE rendelkezik a szükséges infrastruktúrával, illetve adatbázissal. Nagyváradon a Szent László téren, a Holdas ortodox templom és a Szent Miklós görögkatolikus katedrális közti részen kínálhatják majd a terményeiket kizárólag az őstermelők, és a kezdeményezés több ütemben valósulna meg, magyarázta Bolojan. Váradon minden szombaton működne mozgópiac, akár néhány héten belül, s az ezzel járó költségek zömét a polgármesteri hivatal állná. Augusztusban ötven elárusítóasztalt vásárolnának, a távolabbi elképzelés pedig az, hogy a jövő évtől kezdve különféle eseményeket is szervezzenek a várban, de ezeket csak azt követően, hogy a környékbeli munkálatok befejeződtek. Borsi Imre Lóránt frakcióvezető az RMDSZ részéről azt kérte, hogy más szakmai szervezetek is csatlakozhassanak a projekthez, aminek a megyei tanácselnök nem látta akadályát.

Egy másik, szintén jóváhagyott érdekesebb határozati javaslatnak az volt a tárgya, hogy közárverésen értékesíteni lehessen két olyan ingatlant, melyek jelenleg a megye magántulajdonában vannak. Az egyik az egykori pártfőtitkári villa Nagyváradon, a Bunyitay-liget mellett, míg a másik egy telek és a hozzá tartozó építmények a Bors községhez tartozó Nagyszántón.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában