Ünnep

2023.05.20. 14:02

Megáldották a restaurált Nepomuki Szent János-szobrot a szentjobbi templom kertjében

Szentmisét mutatott be a szentjobbi római katolikus plébániatemplomban Böcskei László megyés püspök pénteken, a 31. Festum Varadinum keretében, majd megáldotta a kertben felállított Nepomuki Szent János-szobrot, melyet a közelmúltban restauráltak. Ünnepi beszédet mondott Csepreghy Nándor, a magyarországi Építési és Közlekedési Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes.

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

Nepomuki Szent János, a gyónási titok vértanúja, a hidak, a folyók, a hajósok és a hidászok védőszentje a 18. századtól kiemelkedően fontos alakja volt Közép-Kelet-Európa népi vallásosságának. A csehországi származású, késő középkori vértanú pap tisztelete Prágából indult és Habsburg-uralkodók kezdeményezésére az egész birodalom területén elterjedt. A főként utak mentén, kereszteződésekben vagy hídfőknél elhelyezett szobraiból csak a Kárpát-medencében több ezret tart számon a művészettörténeti kutatás. Ezek többsége azonban súlyosan megrongálódott vagy elpusztult a 20. századi egyházüldözések rossz emlékű évtizedeiben. Erre a sorsra jutott volna az egykor Szentjobb község piacterén álló, 18. századi kőszobor is, amelyet gondos kezek menekítettek be a falu római katolikus templomának kertjébe, ahol a közelmúltig állt, dacolva az idő múlásával. Nepomuki Szent János míves barokk szobrát a budapesti A-Híd Zrt. kezdeményezésére és támogatásával Varga Zoltán Zsolt szobrászművész, kőrestaurátor állította helyre.

 

Az ünnepi szentmise kezdetén Májernyik Mihály apátplébános üdvözölte a vendégeket, és mondott köszönetet minazoknak, akik a „kopott” szobor restaurálásához hozzájárultak, hogy ismét ékes dísze lehessen a templomkertnek. Prédikációjában Böcskei László megyés püspök örömét fejezte ki, hogy az ünnepséget sikerült beiktatni a 31. Festum Varadinum programjai közé, hiszen benne van a megújulás üzenete, melynek külső és belső folyamata egyaránt fontos. Ugyanakkor az év második felében az apátságnak és a körülötte levő területnek a megújulása is elkezdődhet, ami azért jó, mert „nekünk feladatunk, hogy az elődeink által ránk hagyott örökséget ne csak megbecsüljük, hanem gyarapítsuk is a magunk módján és eszközeivel” – fogalmazott. Utalva arra, hogy Nepomuki Szent János a hidak védőszentje is, a főpásztor ezután a hídépítés felvállalását emelte ki, hangsúlyozva, hogy a legfőbb hídépítő a Jóisten, aki kezdeményezőként mindig keresi a találkozási lehetőségeket a törékeny és gyenge emberrel. „Nekünk is az a küldetésünk, hogy hídépítők legyünk, Nepomuki Szent János pedig példát és utat mutat nekünk, hogy helytállásban hogyan merjünk áldozatot vállalni” – mondta Böcskei László.

 

Az ünnepség a templomkertben folytatódott. Zatykó Jácint polgármester szerint ezen jeles esemény révén sikerült hidat képezni nemzettársaink, intézményeink és közösségeink között, ami további erőt ad, hogy helyben, Szent János lelkiségét követve a közösségért dolgozzanak. „Akár Nepomuki Szent János közbenjárásának is tekinthetjük, hogy a Szentjobb történetében az egyik legnagyobb és leginkább várt beruházás munkálata az átadóval egyidőben is zajlik, hiszen településünkön több évtized után sikerül az úthálózatunkat felújítanunk, az összes utcát leaszfaltoznunk. Tudvalevő, hogy a munkálat sikeres kivitelezéséért nem máshoz, mint Nepomuki Szent Jánoshoz is fogunk fohászkodni” – fogalmazott az elöljáró.

 

Sal László, a budapesti A-Híd Zrt. vezérigazgatója felidézte: 2013-ban, a hídépítők napján döntötték el, hogy egy olyan programot indítanak, melynek keretében minden évben restaurálnak egy-egy Nepomuki Szent János-szobrot a történelmi Magyarország területén. 

Csepreghy Nándor, az Építési és Közlekedési Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes hangsúlyozta: Magyarország polgári kormánya elkötelezett a keresztény gyökerek ápolása terén, az elmúlt 13 év nemzet- és ahhoz kapcsolódó fejlesztéspolitikai intézkedései magukért beszélnek. Szimbolikus, hogy éppen a hidak védőszentjének szobrai, határokat átívelve kötnek össze bennünket. „Külön öröm számomra, hogy ma egy ilyen helyen és egy ennyi szimbolikát hordozó szobor mellett találkozhatok Böcskei László püspök úrral, aki az egyik legfőbb szövetségesünk abban, hogy az erdélyi és partiumi magyarság számára a vallási, kulturális és oktatási intézmények a lehető legteljesebben szolgálják az itt élő magyarokat” – fejtette ki az államtitkár. Arra hívta fel a figyelmet: a püspöki palota felújítását közel kétmilliárd forinttal támogatta a kormány. Az elmúlt években Szentjobbon egy hatvan férőhelyes, háromcsoportos katolikus óvodát építettek, valamint egy 52 férőhelyes kétcsoportos katolikus óvoda is létesült Kárásztelken. Mindkét létesítményt megközelítőleg 130 millió forinttal támogatta a magyar kormány a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programjának keretében. Ugyanezen program eredményeként a nagyváradi Szent László Római Katolikus Óvoda új szárnyának építéséhez 275 millió forinttal járultak hozzá. Támogatták a Zarándokház felújítását, amelynek köszönhetően negyvenöt zarándok elszállásolására alkalmas, hatvan férőhelyes konferenciateremmel és kápolnával is rendelkező vallásturisztikai központ jöhetett létre, és az Ady Endre Líceum felújítási munkálatainak kiegészítő támogatásához is biztosították a szükséges forrást, csaknem 400 millió forint értékben.

 

Az ünneplőket köszöntötte Meleg Vilmos, a Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumi elnöke is. Saját versét mondta el Varga Zoltán Zsolt restaurátor, majd felléptek a Vadvirág Népdalkör tagjai és szentjobbi iskolások.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában