Beruházás

2023.05.04. 13:59

Még több busz bankhitelből

Illusztráció

Forrás: oradea.ro

ERDON-összeállítás

A nagyváradi önkormányzat maximum 20,9 millió euró értékű hitelt vett fel még 2021-ben az Európai Befektetési Banktól (EBB) négy helyi beruházás finanszírozására, konkrétan a közvilágítási rendszer korszerűsítésére, a Nagyvásártér/December 1. park és az Ezredévi emléktér/Libertății park felújítására, valamint buszvásárlásra. A Nagyváradi Helyi Tanács legutóbbi ülésén arról döntöttek a képviselők, hogy az Ezredévi emléktér felújítására szánt 1,9 millió eurós kölcsönrészt is buszvásárlásra szánják. A napirendi pont vitáján Adrian Madar, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) frakcióvezetője kifejezte örömét, hogy az Ezredévi emléktérre vonatkozó projekt lekerült a finanszírozási listáról, mert mint mondta, nem jó, ha hírbe hoznak egy ilyen jelentős intézményt, mint az Európai Befektetési Bank olyan kétes elképzeléssel, mint amilyet a városvezetés készít elő az Ezredévi emléktéren. A felszólalásra reagált Marcel Dragoș alpolgármester, kiemelve azt, hogy az Ezredévi emléktérre kidolgozott projekt pusztán a park felújítását foglalja magába, tehát nincs benne semmi kompromittáló, és nincs semmi köze ahhoz az egyébként valóban nagy vitákat és ellenérzéseket kiváltó elképzeléshez, miszerint az Ezredévi emléktérről egy új utat nyitnának több épület lebontása árán a Széchenyi térre (Traian park). A határozatot végül egyhangúlag elfogadta a helyi tanács.
A módosítások után tehát négy helyett csak három beruházást finanszíroznak a EBB hiteléből. A projektek összértéke 30 millió euró, amiből a hitel a már említett 20,9 millió euró. A város közvilágítási rendszerének felújítására 15 millió eurót fordítana az önkormányzat, ebből az összegből 7,5 millió euró lenne a hitel. A Nagyvásártér felújítása 6,2 millió euróba kerül, és a teljes összeget a kölcsönből fedezi a város, míg buszvásárlásra még egy 2018-ban elfogadott, majd többször módosított határozat szerint 9,3 millió eurót költenek, ebből 7,1 millió eurót a bank által nyújtott kölcsönből fedeznek.

Illusztráció. Forrás: oradea.ro

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában