Kötetbemutató

2023.05.25. 17:29

Lipcsei Márta versköteteit mutatták be

Lipcsei Márta legújabb versköteteit mutatták be szerda délután a nagyváradi Gheorghe Șincai Megyei Könyvtárban. A Várad folyóirat szervezésében létrejött író-olvasó találkozón a május 3-án nyolcvanadik életévét betöltött költőt Dénes László felelős szerkesztő kérdezte.

Fotó: János Piroska

János Piroska
Nem szokványos költői pályát tudhat a magáénak Lipcsei Márta, aki fizikatanárként tanított, első verseit harmincéves korában írta, első verskötete, a Csillagközi utazás pedig 1997-ben jelent meg. Azóta tizennégy kötete látott napvilágot, és – ahogy azt a szerdai író-olvasó találkozón megtudhattuk – korántsem hagyta abba az írást, közel egy kötetre való vers már ott lapul a számítógép dokumentumai között, amelyeket kimondottan a Várad számára írt. Lipcsei Márta egyike a 2002-ben elindított Várad folyóirat alapító tagjainak, a beszélgetésen a kezdeteket, a folyóirat későbbi éveit is felelevenítették.
Mint elhangzott, fizika szakos tanárként célja érzékeltetni a reál-kultúrát a versekben. Ennek kapcsán idézte Nemes-Nagy Ágnest, aki a vers részecske- és hullámtermészetéről beszélt, illetve alkotásaiban használta a foton szót, ami Lipcsei verseiben is előfordul. Lipcsei Márta megfogalmazása szerint a vers „érzelmi, értelmi és gondolati szálak interferenciájából jön létre”. Legutóbbi kötetei az Időkristályok (2019), a Lélegző nyugalom és a Vírusrózsa (2022). Utóbbit a koronavírus világjárvány ihlette, hármas tagolásában egyenként harminc vers kapott helyett, ebből a költő maga olvasott fel a találkozón. Az Időkristályok kötet válogatott, 2002–2015 között született verseket tartalmaz, mint megtudtuk, címe egy valós fizikatudományi kifejezés, amelyről fizikát tanuló unokájától hallott. Lipcsei Márta elmondta azt is: mindig az a kedvenc kötete, amelyiken épp dolgozik. Jelenleg két kötete áll kiadás előtt, az Improvizáció címen megjelenő már össze is van állítva, a másik pedig az Aszály címet fogja viselni. Utóbbi címét a tavalyi aszályos idő ihlette, ugyanakkor a költő számára a kifejezés az öregséget is jelenti – hangzott el a beszélgetésen. A költővel legközelebb a Budapesti Ünnepi Könyvhéten találkozhatnak, június 10-én ugyanis itt fog dedikálni. A szerdai találkozó végén a költő dedikálta a jelenlevőknek ajándékozott köteteit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában