Koncert

2023.05.14. 14:31

Kiváló klezmermuzsika szólt a Borparton

A nagyváradi Hakeshet Klezmer Band koncertje nyitotta a 31. Festum Varadinum Borpartjának hétvégi zenei sorozatát péntek délután az Ezredévi emléktér Körös-parti sétányán.

A szerző felvétele

Tóth Gábor

A szemerkélő esővel meghintődött hivatalos Borpart-megnyitó kissé elhúzódott, így nagyjából fél órát csúszott maga a koncertkezdés is, 18 óra helyett 18.30-ra, de addig legalább nemcsak a zenészeknek volt alkalmuk hangolódni, hanem a közönségnek is, hiszen a borkínálat igazán színes volt. Erre rímelve kezdődött maga a koncert is a Noch a glezele vajn c. bevezető számmal. Az eső azért annyira nem volt veszélyes, hogy a fedetlen poharakban netán vízzé váljon a bor, de elképzelhető, hogy szebb időben az érdeklődés is nagyobb lett volna, a színpad elé így nagyjából félszáz főnyi közönség merészkedett, viszont aki a borfogyasztást fontossági sorrendben a zene elé helyezte, az a sétány távolabbi standjainál is jól hallhatta ezt a remek hangulatú muzsikát. A Hakeshet Klezmer Band Oradea (voltaképp ez a teljes, hivatalos nevük) 2005-ben alakult, a Nagyváradi Zsidó Hitközség keretében, a zsidó zene és kultúra fenntartásáért, ápolásáért, s azóta a világban sokat öregbítették Várad hírnevét, jelentős fesztiváldíjakat kaptak például Izraelben és Argentínában, művészetileg illusztris nemzetközi mezőnyökből is kiemelkedve. Az együttes tagjai az évek során néhány poszton cserélődtek, akadt olyan is, aki sajnos örökre kilépett a földi zenei körforgásból. A mostani friss felállás a következő volt: Bogdan Bódis Ádám (zongora, szintetizátor), Várady Henrietta (zongora), Cătălin Chirilă (klarinét), Levi Nicolae (hegedű), Ilie Pop (harsona), Ciprian Vereș (nagybőgő, ezúttal elektromos), Seidler András (dobok), Csatári-Malec Eszter (ének), hozzájuk társult a hangmérnöki munkával Trendler József.

Egyórányi muzsikát hallhattunk, a népszerű vagy esetenként kevésbé ismert, remekül felöltöztetett dallamok hangszerelését az együttes jelenlegi és egykori tagjai közül többen végezték, minden élvezetes zenei pillanat mögött kiválóan összehangolt csapatmunka volt. A koncert végén a zenészek emeltek kalapot köszönetképpen a közönségnek, de mi is emelhetjük, szóval le a kalappal a Hakeshet előtt. Belekóstolhattunk a klezmer mély zsigerekből és hagyományokból eredő örökifjú táncos énekű életigenlésébe, a kelet-közép európai és balkáni színes zenei olvasztótálba, amiből ez a műfaj saját héber-jiddis gyökereivel minden más, számára tetsző hatást magába szívott története során populáris tánczenei értelemben. De tovább is megy 20. századi korszellemben ez a klezmer muzsika, így történhetett, hogy stílusvilágában akár tangót, 1920-as évekbeli amerikai quickstepet, popzenei áthallásokat vagy épp elmés jazzharmóniákkal átszőtt szvinget is kiváló, trendi, aktualizált ízléssel villantott fel mostani műsorában a Hakeshet. Dokumentálás végett, íme az elhangzott műsoruk: Noch a glezele vajn, Lechajem Rebbe (egyben váradi rabbiköszöntő), Od Yishama, Rabbi Elimelech, Khassene tanz, Jewish hora, Vehi Sheamda, Halleluja, Abi gesunt, Le chaim-Sweet father, Papirosen, Bei mir bistu shein, Yossel, Hopke, Hassid tanz, Tumbalalajka, Ciribim, Tzadik katamar, Tzion tzion, Hava nagila, Mashiach. A megosztott címlistát ezúton is köszönjük Levi Nicolae hegedűsnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában