Emlékezés

2023.05.04. 13:42

Kiss Annára emlékeztek Váradon

Fotó: Törő Enikő

Törő Enikő

Megható és érzelmes előadóestet szervezett a nagyváradi Kiss Stúdió Színház a Festum Varadinum programsorozat előrendezvényeként. Szerda este a Partiumi Színházi Gyűjtemény termében a Versek feleségem emlékére című előadóest volt megtekinthető, melyet Kiss-Törék Ildikó, az esemény háziasszonya nyitott meg. A színművésznő bemutatta az előadót, dr. Kiss Andrást, Kiss Anna néhai nagyváradi tanárnő férjét, majd az est tematikájáról beszélt, melyről elmondta, hogy tulajdonképpen nem egy előadásra lehet számítani, hanem egy közös emlékezésre. 
Dr. Kiss Andrástól megtudtuk, hogy tavaly március 18-án, egy nappal a 60. házasság évfordulójuk után ünnepi verses előadást tartott, azt gondolva, hogy az lesz az utolsó. Akkor még nem tudhatta, hogy rá öt hónapra a felesége elhagyja az élők világát. ,,Miután az ezt követő mély érzelmi helyzetből kijutottam, úgy éreztem, hogy még van feladatom. Ekkor találtam ki, hogy a 61. évfordulónkon tartok egy újabb előadást, erre Pócsmegyeren, a Szentendrei-szigeten került sor” mondta el Kiss András. Hozzátette: felesége volt a legnagyobb ajándék az életében, most azonban ő a legnagyobb vesztesége.

Dr. Kiss András az előadást Assisi Szent Ferenc imájával (Uram, adj türelmet...) kezdte, melyet egy kéziratból olvasott fel – a felesége írta le az imádságot, ezt a papírlapot tartotta a kezében az előadó. Ezután verseket szavalt el, olyanokat, melyek nagy részét a felesége is ismerte és kedvelte. Elhangzott többek között Petőfi Sándor Ereszkedik le a felhő…, Ady Endre Egyedül a tengerrel, Apollinaire Madár Dalol (Radnóti Miklós fordítása), Juhász Gyula Nagyvárad, illetve Testamentum, József Attila Áldalak búval, vigalommal című verse, továbbá Szilágyi Domokos-, Áprily Lajos-, Radnóti Miklós-, Lászlóffy Aladár-, Reményik Sándor-művek is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában