Beszámoló

2023.05.26. 10:26

Kirándulást szerveztek Budapestre

MPE-sajtóanyag

A Magyar Polgári Egyesület az elmúlt szombaton kirándulást szervezett Budapestre, a nemzet fővárosába. Mintegy ötven nagyváradi, Bihar megyei magyar vett részt a kiránduláson. A kirándulók csoportját Moldován Gellért Lajos, az Erdélyi Magyar Szövetség nagyváradi elnöke vezette, aki immár nem csak Nagyváradon, de Budapesten is vezet a várost megismerni kívánó csoportokat. Nagyváradon hetente több, az anyaországból a városba utazó diákcsoportot is kalauzol Moldován Lajos, de számos kirándulást vezetett már Budapesten is.

Az első megálló a budai vár volt, ahol nem csak a gyönyörűen felújított palotákat nézték meg a nagyváradi kirándulók, de a Mátyás templomba is bejutottak. A Novák Katalin köztársasági elnök hivatalának otthont adó Sándor-palota előtt az őrségváltást is sikerült megtekinteni. A Sándor-palotát 1806-ban építtette Sándor Vince gróf. A későbbi időkben az épület szinte megsemmisült, de 2002-ben sikerült teljesen felújítani, helyreállítani.

Következő megálló a Szent Gellért sziklakápolna volt, ahol nagy szeretettel fogadták a nagyváradi csoportot. A váradi magyarok két énekkel viszonozták a kedves fogadtatást. Az illő környezetben különösen szépen hangzott és különös értelmet nyert a Boldogasszony anyánk, régi nagy Pátrónánk kezdetű ének. Innen a Szent István bazilikába indultak a kirándulók, ahol nem csak a Szent Jobbot nézhették meg, de a múzeum kegytárgyait is, sőt a kupola alatt kialakított kilátóba is feljutottak. A Hősök tere mellett állt meg újra a kirándulókat szállító busz. Előbb a Városligetben a Magyar Zene Háza épületegyüttesét és a gyönyörű környezetet tekintették meg a kirándulók, majd a Hősök tere következett. Itt Moldován Lajos sok érdekességet, tudnivalót mesélt, bemutatva nemzetünk nagy királyait és azokat a híres elődöket, akik szobrot kaptak a téren.

A kirándulók rengeteg élménnyel gazdagodtak, hiszen egy nagyváradi magyarnak mindig különösen szép élmény, ha eljuthat nemzetünk fővárosába. A Magyar Polgári Egyesület folytatva a kirándulások szervezését, legközelebb Petőfi nyomában címmel szervez kirándulást a Partiumban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában