Beruházás

2023.05.09. 09:01

Kezdi az építkezést a Nokian Nagyváradom

Illusztráció

ERDON-összeállítás

A terület előkészítése után május 11-én elkezdi építeni nagyváradi gyárát a Nokian Tyres gumiabroncsgyártó cég. Ezt Florin Birta polgármester jelentette be a pénteki azonnali helyi tanácsülésen, amelyet éppen azért hívtak össze ilyen sürgősen, hogy a testület elfogadhassa a beruházás részletes városrendezési tervét, ami alapján a főépítészi igazgatóság kiadja az építkezési engedélyt. Ez lesz az utolsó bürokratikus formaság az építkezés megkezdése előtt. Az ipari létesítmény több etapban fog felépülni, az elsőben egy Ugar/Ogorului utcai, 461.931 négyzetméteres terület beépítéséről rendelkező tervet fogadott el egyhangúlag a helyi tanács. Az első szakaszban megépül a gyártócsarnok és az adminisztrációs székhely, valamint a raktárak, a portásfülke és a kerítés, továbbá parkolóhelyeket is kialakítanak a gyár területén. A területnek minimum 20 százaléka zöldövezet kell legyen. A létesítményt az Ugar utca felől lehet majd megközelíteni, illetve szükség lesz azon a szakaszon szélesíteni is az Ugar utcát, ezért ott tartalékban kell hagyni egy beépítetlen területrészt.
A finn Nokian Tyres vállalat több mint 650 millió eurós beruházást valósít meg Nagyváradon a volt II. számú hőerőmű helyén, a körgyűrű mellett. A vállalat azt követően költözik Romániába gyárával, hogy az ukrajnai háború kirobbanása miatt bezárta oroszországi termelőegységét. A váradi gyár éves termelőkapacitása 6 millió darab gumiabroncs lesz, amit később növelni is lehet majd. Az első termékek 2024 második felében készülhetnek el a váradi gyárban. A létesítmény felépítéséhez a vállalat 99,55 millió eurós állami támogatást kap a román kormánytól a 2023–2028 időszakban, miután ezt jóváhagyja az Európai Bizottság is. Az új gyárban több mint 540 új munkahely fog létesülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában