Szentáldozás

2023.05.28. 18:09

Kettős ünnepet ültek a magyar görögkatolikusok

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

Akár egyháztörténeti jelentőségűnek is nevezhető szertartás helyszíne volt pünkösdvasárnap délután a görögkatolikus papi szeminárium kápolnája, mivel évtizedek óta nem fordult elő az Nagyváradon, hogy magyar nyelvű szent liturgián járuljon valaki életében először szentáldozáshoz. Egy kislány volt a jelölt, akit tizenkét évvel ezelőtt ugyanaz a Vadas Krisztián parókus keresztelt meg ezen a helyen, aki a mostani szertartást is végezte.

 

„Kettős ünnep ez a mai, hiszen a Szentlélek eljövetelét ünnepeljük, ami az egyházközségünknek a címünnepe, és ugyanakkor pedig elsőáldozást is. Ez is nagy ünnep, hiszen eljött az ideje annak, hogy ez a kislány teljes jogú tagja legyen Krisztus egyházának. Óriási öröm ez egy közösség életében. Fehér mennyasszonyi ruhába öltözve itt áll előttünk az elsőáldozó, ez pedig azt jelenti, hogy azt a keresztségben kapott ruhát igyekszünk mindannyian felölteni a mi lelkünkre, amivel megajándékozott bennünket a Szentháromság. A Szentlélek pedig összehoz bennünket, és egyesít minket Krisztusban. Segít abban, hogy a megújulást mindig meg tudjuk valósítani Isten legnagyobb örömére”, fogalmazott a tisztelendő.

 

A 2010-es évek elején újjászervezett nagyváradi magyar görögkatolikus közösséghez jelenleg körülbelül 30 család tartozik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában