Tánc

2023.05.22. 09:41

Holdvirág: nevet választott az Ady néptánccsoportja

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Lelkesek és szenvedélyesen szeretik a néptáncot és a zenét – ez jellemzi az Ady Endre Líceum néptánccsoportjának tagjait, mely csütörtök délután mérföldkőhöz érkezett azáltal, hogy felvette a Holdvirág nevet. Azért ezt, mert e növény csak éjszaka, illetve a felhősebb napokon nyílik, és hozzá hasonlít a csoport is, mely a karanténos, maszkos időszak után kezdett összeverődni és együtt alkotni valami szépet, megtörve a monoton és szürke hétköznapokat, leküzdve azokat a határokat, amelyek elválasztottak. És a név kötődik a tanintézet névadójához is, hiszen Ady Endre számos versében használja az éjszakát vagy éppen a Holdat motívumként.

Fontos esemény volt ez az iskola életében is, hiszen az elmúlt 25 éven csupán különféle alkalmakra állt össze egy-egy tánccsoport, nem létezett tehát egy olyan társaság, mely heti rendszerességgel gyakorol, önszerveződő alapon. A jelenleg húsz tagú, 7-12. osztályosokból álló együttest a tizenegyedikes Piski Orsolya és Ádám Tamás Bendegúz vezetik, akiknek a munkáját Sarkadi Viktória tanárnő koordinálja.
A szintén a fiatalok által kezdeményezett névadó ünnepséget a 31. Festum Varadinum keretében tartották a nagy tornateremben, Vad Márta igazgatónő és Buna Boglárka igazgatóhelyettes jelenlétében. A diákok így nyilvánították ki köszönetüket és hálájukat a pedagógusaiknak, a szüleiknek, a barátaiknak, a Csillagocska, a Gilice, a Nyíló Akác és a Ezüstperje néptáncegyüttesek vezetőinek. A műsoron kalotaszegi legényes, széki, Kraszna-menti és mezőségi táncok szerepeltek, a zenekar ördögfüzesi dallamokat játszott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában