Zajszennyezés

2023.05.01. 13:46

Hangos város, halk közvita

A nagyváradi önkormányzat közvitát tartott április 6–18 között a helyi zajszennyezésről és az arról készült tanulmányról, csak épp az önkormányzat nem értesítette erről sem a közvéleményt, sem a sajtót.

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

Hogy a nagyváradi polgármesteri hivatal közvitát tartott a zajszennyezésről az Ebihoreanul portál szúrta ki. A közmeghallgatásról ugyanis az egyetlen információ a város hivatalos honlapján a közviták menüpontban megjelentetett hír volt. Az is igaz, hogy a város által megrendelt tanulmányról alig van mit vitatkozni, hiszen az nagyon adatszegényre sikeredett: a bukaresti Enviro Consult cég által készített, mindössze 18 oldalas dokumentumban az első 12 oldal Nagyváradról szóló általános tudnivalókat, illetve a zajszennyezésre vonatkozó jogi hátteret tartalmazza. Az első érdemi információ a 12. oldalon jelenik meg, mely szerint a zajszint az autóforgalom miatt napközben négy utcán (Densusianu, Podului, Püspöki út, Borsi út) haladja meg az uniós normák által maximálisan megengedett 70 decibelt, éjszakánként pedig a fent említett utcák mellett az Aradi úton, a Kolozsvári úton, az Ogorului és a Facliei utcákon is meghaladja a zajszint az abban a napszakban megengedett 60 decibeles hangerőt. 

A jelentés azt írja, hogy az iparnegyed valamint a vasúti forgalom nem okoz zajszennyezést Nagyváradon. Összesen mintegy 2000 személy van kitéve a zajszennyezésnek Nagyváradon a tanulmány szerint, melynek készítői megjegyzik, hogy napközben három iskola és egy kórház, éjszakánként pedig négy iskola és egy kórház van kitéve ennek a jellegű ártalomnak, de az a jelentésből nem derül ki, hogy konkrétan mely intézményekről van szó.

 A jelentés zajcsökkentő intézkedésnek tekinti a villamos-pálya bővítést Nagyvárad déli részén, a bicikliutak kiépítését, valamint a gyalogos övezetek létrehozását a belváros néhány utcáján. Kijelenti továbbá, hogy amennyiben a város megvalósítja tervbe vett beruházásait, akkor a városban mindenhol megszűnik a zajszennyezés és egyetlen váradi sem lesz kitéve ennek az ártalomnak. A jelentés készítői szerint csökkenni fog a zajártalom, ha az önkormányzat megvásárolja az új buszokat és villamosokat, amelyek beszerzésére uniós pályázatot nyújtott be, ha gyalogos övezeteket alakít ki többek között a Pavel utcán, a Széchenyi téren (Traian park), a Sal Ferenc/Dunării utcán, valamint a kis zsinagóga, a PKE és az újvárosi református templom körül, illetve ha megépülnek a Vitéz/Decebal és a Körös/Vladimirescu utcák kereszteződésében, valamint a Körös és az Oneștilor utcák kereszteződésében tervezett közúti aluljárók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában