Látogatás

2023.05.17. 19:21

Grúziában is ismert Petőfi Sándor neve

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

Biró Rozália parlamenti képviselő meghívásának eleget téve május 16–17-én Váradon járt Tamar Beruchasvili, Georgia bukaresti nagykövete, ismerkedve a város múltjával és jelenével. Az utolsó intézmény, ahova ellátogatott, szerda délután a Nagyváradi Művészeti Líceum volt, ahol Mihaela Bondor igazgató és Nagy Gabriella igazgatóhelyettes fogadták őt, megtisztelőnek nevezve, hogy adódott számukra ez a lehetőség. A díszteremben zenés műsorral kedveskedtek neki az iskola diákjai, és a diplomata szívesen válaszolt a kérdéseikre. Többek közt elmondta, hogy kedvenc festője Henri Matisse, és szívesen hallgatja Beethoven zeneműveit. Érdekességképpen megemlítette: Petőfi Sándor versei olyannyira ismertek és népszerűek a grúziaiak körében, hogy sokan azt hiszik róla, hogy honfitársuk. Szóba került ugyanakkor Eduard Sevardnadzénak, a Szovjetunió utolsó külügyminiszterének és Grúzia első államfőjének a neve is. Tamar Beruchasvili örömének adott hangot, hogy eljöhetett Váradra, mint mondta, először járt nálunk, de turistaként szívesen visszatérne egy hosszú hétvégére.

Fotó: PMO

Biró Rozália lapunknak azt nyilatkozta: azért is tartotta fontosnak, hogy a művészeti líceumot is felkeresse a nagykövet, mert sok a közös pont a kultúránkban, s talán esély adódik a tanintézetek közti együttműködésre is, az önkormányzatok és az országok közti kapcsolattartás mellett. Váradon Tamar Beruchasvili ellátogatott a Nagyváradi Egyetemre és a Partiumi Keresztény Egyetemre is, mindkét helyen válaszolva a hallgatók kérdéseire és bemutatva nekik az országát. Részt vett a a Tanoda Egyesület, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezete, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely, illetve a Honvéd Kulturális Egyesület által szervezett kiállításmegnyitón és díjkiosztó ünnepségen a várban, és a városházán találkozott a város és a megye vezetőivel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában