Pünkösd

2023.05.27. 12:45

Élőben is követheti a csíksomlyói búcsút!

Élőben is követhető a csíksomlyói pünkösdi búcsút a Csíksomlyói Kegytemplom hivatalos YoutTube-csatornáján.

Forrás: MTI

Fotó: Veres Nándor

MTI/Agerpres

A szombat reggeli órákban még százméteres tömött sorban várakoztak a hívők arra, hogy bejuthassanak az csíksomlyói kegytemplomba, a félezer éves, csodatevőként tisztelt Mária-szobor elé. Közben a Szék útján összefüggő embertömeg özönlött a kegytemplom felé. A zarándokok feliratokkal, zászlókkal és kitűzőkkel jelezték, hogy Kárpát-Medence mely települését képviselik Nyitragesztétől Máriapócsig, Kiskunhalastól, Gyergyószentmiklósig. A fiatalok közül sokan székely népviseletbe, vagy cserkészegyenruhába öltöztek.
A csíksomlyói pünkösdi búcsú idei mottója - "Üdvözlégy, ki szűz lévén templommá lettél!" - Assisi Szent Ferenc egyik imájából származik. Azért választották, mivel idén 800 éve, hogy a ferences rend megkapta a működéséhez az írásos pápai megerősítést.

A szabadtéri szentmise főcelebránsa Kovács Gergely, a gyulafehérvári főegyházmegye érseke, ünnepi szónoka Urbán Erik, az erdélyi ferences rendtartomány provinciálisa lesz.


Novák Katalin is részt vesz a búcsún

Tapssal fogadták szombaton Novák Katalin magyar köztársasági elnököt a csíksomlyói hegynyeregben a pünkösdi búcsúra érkezett zarándokok. Novák Katalin a csíksomlyói kegytemplom előtti térről elindult főpapsággal, papsággal és világi vezetőkkel együtt érkezett a hegynyeregbe. Részt vesz a búcsún idén is Magyarország volt elnöke, Áder János és felesége, de jelen van az eseményen Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, kormányfőhelyettes, valamint Tánczos Barna és Novák Eduárd miniszterek is.

Forrás: Facebook/Novák Katalin

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában