Megnyitó

2023.05.30. 10:14

Egyiptomot bemutató fotókiállítás nyílt Nagyváradon

Fotó: Csíki János

Egyiptom romániai nagykövetének, Moayad Eldalie jelenlétében nyitották meg a Fáráók szemei című fotóművészeti kiállítást a nagyváradi Euro Foto Art Galériában május 27-én, szombaton 17 órától. A várbeli galériában a fotókat készítő dr. Ahmed Mohamed Hassan és felesége, Nora Mahar is jelen volt az ünnepélyes megnyitón, amelyen elsőként dr. Diana Iancu muzeográfus köszöntötte a megjelenteket, majd Particia Știrbu az esemény létrejöttét támogató Sumit Agro Románia elnöke osztotta meg ünnepi gondolatait. Moayad Eldalie Egyiptom romániai nagykövete megköszönte a meghívást és beszédében kiemelte, hogy nagy öröm számára, hogy részt vehet a két egyiptomi fotós kiállításának megnyitóján, ami „kiváló alkalom arra, hogy ily módon kulturális hidat teremtsünk Egyiptom és Románia között.” Biró Rozália parlamenti képviselő kiemelte a kultúra szerepét az országok közötti együttműködési kapcsolatokban, példaként említve az egyiptomi Ahmed Mohamed Hassan EFAPs és a romániai Tóth István AFIAP, ESFIAP fotóművészeket, mint országaik két kulturális nagykövetét. Végezetül Tóth István az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület elnöke vette át a szót, és nagy örömét fejezte ki, hogy az egyiptomi fotósokkal különleges együttműködést folytathat, majd átadta nekik az egyesület védnökségi és a FIAP támogatói oklevelét. A nagyváradi megnyitó zenei pillanatait Thurzó Sándor József brácsaművész szolgáltatta, aki egyiptomi zeneszerzők több darabját játszotta el.

Fotó: Csíki János

Moayad Eldalie nagykövet váradi ittléte alatt udvariassági látogatást tett Florin Birta váradi polgármesternél is, majd szombaton több templomot és a városközpontban található turisztikai látványosságokat is megtekintett. A Fáraók szemei című tárlat 72 fotót tartalmaz, ezek az egyesület honlapján is megtalálhatóak, valamint a tömegközlekedési eszközök kivetítőin is láthatóak lesznek. A nagyváradi kiállítás június 23-ig, keddtől vasárnapig 10–18 óra között látogatható.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában