Botrány

2023.05.07. 18:52

Drága tanévzárót akart az igazgató, a diákok sokallták az árát

Daniel Negrean, a nagyváradi Partenie Cosma Gazdasági Líceum igazgatója, liberális párti helyi tanácsos fejenként 250 lejt kért a tizenkettedik osztályos diákoktól, illetve szüleiktől arra, hogy megszervezzék az idei tanévzáró ünnepséget. Botrány lett belőle.

Forrás: bihon.ro

Erdon-összeállítás

Az esetet a Bihoreanul hetilap hozta nyilvánosságra. A lap azt írja, hogy a borsos ár mellett, amennyibe a tanévzáró kerülne, külön botrányos az, hogy egyes tanulók állítása szerint az igazgató azzal fenyegette a diákokat, akik nem akarnak fizetni, hogy kizárják őket az ünnepségről, és a kerítésen át adják majd ki nekik az okleveleket. Az egyik osztály diákjai, akik nem akarják kifizetni a fejenként 200 lejre lealkudott hozzájárulási díjat, titokban fel is vették azt a vitát, amelyen Negrean az osztályfőnök segítségével arról próbálja meggyőzni őket, hogy fizessék ki a pénzt. Az iskolában 248 tizenkettedikes diák végez az idén, fejenként 200 lejjel számolva 49.600 lej, azaz 10 ezer euró gyűlne össze, amiből az iskola kikölcsönözné a színpadot a hozzá tartozó hangosítással, illetve konfettit, ételt, italt rendelne. Daniel Negrean azzal védekezik, hogy minden oktatáson kívüli tevékenység megszervezését a szülők fizetik, és különben is, az összegyűlt pénzt nem is ő és nem is az iskola, hanem a szülőbizottság kezelné. Azt már nem tette hozzá, hogy abban a szülőbizottságban valójában egyetlen szülő sincs benne, a testület az iskola tanárainak egy csoportjából áll.

Az ügyben vizsgálatot indított a Bihar Megyei Tanfelügyelőség is. Horea Abrudan megyei főtanfelügyelő laptársunknak, a Jurnal Bihoreannak nyilatkozva elmondta: kínos, hogy ilyen dolgok megtörténnek, annál is inkább, mert, mint fogalmazott, korábban írásban hívta fel minden Bihar megyei iskolaigazgató figyelmét arra, hogy ne gyűjtsenek pénzt a szülőktől semmiféle eseményre, és ne avatkozzanak bele a szülői szervezetek tevékenységeibe. A főtanfelügyelő azt mondta, hogy a tanfelügyelők ellenőrizni fogják az iskola vezetőségével, a tanárokkal és a tanulók szüleivel folytatott megbeszélések jegyzőkönyveit. A tanfelügyelők az elkövetkező napokban a szülőkkel és a tanulókkal is elbeszélgetnek, hogy kiderítsék, mi történt pontosan. A vizsgálat eredményeit a jövő héten ismertetik.

Az ügy a Nagyváradi Helyi Tanács legutóbbi, online ülésén is felmerült. Liviu-Mihai Sabău Popa szociáldemokrata párti helyi tanácsos kikérte a városvezetés álláspontját, illetve azt javasolta, hogy a tanfelügyelőséggel közösen találjanak megoldást erre a veszélyes helyzetre, „mert minden gyereknek joga van az emberi méltósághoz. Ez egy olyan vörös vonal, amit nem léphetünk át” – fogalmazott. Megoldási javaslatként megemlítette, hogy egyezményt lehetne kötni a színházzal, melynek értelmében a kulturális intézmény ingyen az iskolák rendelkezésére bocsáthatná a színpadtechnikát és a hangosítást, vagy akár a színpadot is.

Válaszában Florin Birta polgármester leszögezte: a hivatal soha nem támogatta és nem támogatja az effajta eljárásokat, majd hozzátette: „de sok iskolaigazgató van, és vannak, akik a diákokkal és a szülőkkel olyan megközelítéseket alkalmaznak, amelyek nem függenek a helyi tanácstól. Mindenesetre az illetékes hatóságoknak kell kivizsgálniuk azt, hogy történtek-e törvénytelenségek” – mondta az elöljáró.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában