Koncert

2023.05.02. 08:04

Dallamokba rejtett imádság Bihardiószegen

Bihardiószegen még sokáig és sokan emlékezni fognak arra a komolyzenei koncertre, amelynek a helyi katolikus közösség biztosította a helyszínt. A hitből fakadó dallamok hiteles tolmácsolására neves művészek vállalkoztak.

Fotó: RAUL

D. Mészáros Elek 
Mire véget ért vasárnap délelőtt a Bakos Gábor plébános celebrálta mise a bihardiószegi Szűz Mária Királynőnek ajánlott római katolikus templomban, már zsúfolásig megtelt az imádkozás helye, pótszékeket helyeztek el az újonnan érkezők számára. A rendhagyó eseményre nemcsak a felekezethez tartozók jöttek el, a helyiek mellett közelebbi és távolabbi településekről érkezettek is látni-hallani akarták a világhírességeket felvonultató komolyzenei koncertet. A plébános Szent Ágostont idézte: aki szépen énekel az kétszer imádkozik. A Debreceni Partium Ház által szervezett koncertsorozat helyszíneiről szólva Stanik István elmondta, hogy Erdély nagyobb városaiban a közönség osztatlan elismeréssel fogadta az előadást. Bihardiószegre Heit Lóránd borász, zenész meghívására érkeztek. Pünkösdi Meditáció, a hit csodája az opera és az oratórium remekműveiben címmel meghirdetett színvonalas műsor Antoni Norbert (bariton), Giuseppe Girardi (tenor, olasz vendégművész) és Kuczmog Klaudia (szoprán) által került megjelenítésre. A kiváló akusztikájú belső tér tovább erősítette a léleksimogató élményanyag célba jutását, megérintve az emberi szíveket. A repertoárban szereplő szerzők Alessandro Stradella, Franz Schubert, George Bizet, Felix Mendelssohn, Gioacchino Rossini, Charles Gounod, Giuseppe Verdi, Cesar Franck voltak. Külön érdekesség, hogy az olasz tenorista Kodály Zoltán egyik művének részletét magyarul énekelte. A fellépő előadók által prezentált műveket a műsor rendezője, Ács János zongorán kísérte. A mintegy egyórás műsor végén, de már az előadás alatt is a jelenlévők vastapssal és felállva köszönték meg az élménygazdag koncertet. A templomból távozókat a kijáratnál egy-egy szelet kaláccsal és jókívánságokkal bocsátották el a vendéglátók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában