Folklór

2023.05.11. 15:22

Bolojan még gondolkozik azon, hogy betartsa-e a jogerős ítéletet

A Temesvári Ítélőtábla május 3-iki jogerős ítéletében kimondta, hogy a Bihar Megyei Tanács újra kell alapítsa a 2021-ben törvénytelenül megszüntetett, a Mária Királyné Színház keretében működő Crișana folklóregyüttest, melynek akkor 32 alkalmazottja volt.

Forrás: bihon.ro

Pap István 

Az ítélet következményeként minden volt alkalmazottat újra fel kell venni, akiknek ki kell fizetni a 2021 óta elmaradt fizetéseiket is. Mindazonáltal Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke nem érzi magára nézve kötelező érvényűnek a jogerős ítéletet, ez derül ki abból a nyilatkozatából, amelyet szerdán adott helyi újságíróknak a témában feltett kérdésekre. Azt mondta, hogy a megszüntetett Crișana folklóregyüttes néhány tagja, körülbelül tíz személy perelte be a megyei tanácsot, tehát lényegében ők nyerték meg a pert a tanács ellen, de ezek a személyek már fel vannak véve a Mária Királyi Színházhoz. „A színház igazgatójával együtt (Daniel Vulcuval, a Mária Királyné Színház igazgatójával – a szerk.) döntünk arról, hogy mi legyen a teendő, és a fejleményekről tájékoztatni fogjuk önöket” – fogalmazott a tanácselnök.

Ilie Bolojan ugyancsak újságírói kérdésre válaszolva hozzátette, hogy ha újraalapítják az együttest, annak működését teljesítménymutatókhoz kötik, mert nem szeretné azt, ha megismétlődne a korábbi helyzet, amikor csak havonta egyszer volt eseménye az együttesnek. A továbbiakban kifejtette, hogy a kulturális szolgáltatás is olyan, mint bármelyik másik szolgáltatás, a köztisztasági és a víz- és csatornázási szolgáltatást említette példaként, és ezeket a szolgáltatásokat el lehet látni saját apparátussal vagy ki lehet szervezni külső vállalkozóknak, fejtegette. „Vannak különböző módozatok, és meg kell nézni azt, hogy az a költség, amit befektetsz eredményeket is hozzon” – fogalmazott Ilie Bolojan, mindezzel azt sugallva, hogy egyáltalán nem biztos az, hogy újra fogják alapítani a folklóregyüttest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában