Pünkösd

2023.05.28. 18:56

Bérmálás a nagyváradi székesegyházban

Pünkösd az az ünnep, amikor önmagunkra és egymásra ismerünk, illetve ugyanakkor a sikeres életről is szól, hangsúlyozta Böcskei László megyés püspök a vasárnap 11 órai szentmisén a nagyváradi székesegyházban, ahol 21 fiatalnak szolgáltatta ki a bérmálás szentségét. Az ifjak felkészítését Pék Sándor plébános végezte, közreműködött a Szent László Ének- és Zenekar.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

A szentmise kezdetén a székesegyházi főplébánia közössége, illetve a szülők, a bérmaszülők és a megbérmálandók nevében Nemes István mondott hálás szívvel köszönetet ezért a különleges alkalomért. Ezután a szokásoknak megfelelően Pék Sándor, mint a nagyváradi székesegyházi egyházközség lelkipásztora bemutatta ifjú híveit, akik előkészültek a bérmálásra, és a szentség kiszolgáltatását kérték.

Fotó: Alexandru Nițescu

A püspök kérdésére válaszolva kifejtette: a bérmálkozók megfelelő hitoktatásban részesültek és a szentgyónás által készültek elő a bérmálás szentségének felvételére. Ezért hiszik, hogy méltók a Szentlélek szentségének felvételére, és hogy Krisztus harcosai közé sorolják őket. Ezután a püspök a jelöltektől megkérdezte: tudják-e, hogy a Szentlélek mit művel bennük, akik erre azt felelték, hogy a Szentlélek megerősíti és megszenteli őket, hogy hitüket állhatatosan megvallják, és hogy a hitük szerint éljenek.

Fotó: Alexandru Nițescu

Az evangéliumi részlet Szent János könyvéből szólt. Elmélkedésében Böcskei László kiemelte, hogy a pünkösd a Szentlélek kiáradásának ünnepe, a húsvéti időszak vége, de ugyanakkor a bérmálás szentsége kiszolgáltatásának ünnepe is. Erőt sugároz a közeledéshez, a kezdeményezéshez és az új vállalásokhoz.

Fotó: Alexandru Nițescu

Arra hívta fel a figyelmet: az Apostolok cselekedeteiről szóló írás első fejezetében találkozunk a témával, vagyis a Lélek jelenlétével és az ígérettel. A feltámadása után, de még a mennybemenetele előtt Jézus ismét kereste a találkozási lehetőséget az övéivel. Az apostolok el voltak bizonytalanodva, hiszen már túl vannak a nagypénteki tragédia megtapasztalásán és ugyan a feltámadás tényén is, de még mindig nem értették meg azt, hogy ezután is van még folytatás. Jézus ezért összegzi számukra a tanításait és a jövőbe mutató kijelentéseket tesz. Arra inti őket: ne távozzanak Jeruzsálemből, a városból, ahol annyi mindent átéltek, hanem várják az Atya ígéretének a beteljesülését. Ugyanakkor jelzi nekik, hogy hamarosan a megújulás és az átalakulás próféciájaként leszáll közéjük a Szentlélek. És a tanítványok, hallgatva rá, nem széledtek szét, hanem Máriával maradva együtt imádkoztak, hogy a Szentlélek kiáradásával bennük és rajtuk keresztül megvalósulhasson Isten csodálatos terve. 

Fotó: Alexandru Nițescu

Pünkösd tehát az az ünnep, amikor önmagunkra és egymásra ismerünk, hangsúlyozta Böcskei László. Hozzátette: de pünkösd ugyanakkor a sikeres életről is beszél, hiszen mi a siker, ha nem az, hogy felállhatunk roskadó állapotunkból, újrakezdhetjük elrontott vagy félrecsúszott életünket, és felfedezhetjük mindazt a szépet, jót és nemest, melyeknek a birtoklása igazán boldoggá tesz bennünket. Az apostolok is kimozdultak mozdulatlanságukból, mert eltöltötte őket a Szentlélek, és Isten ajándéka beleszőtte magát egész lényükbe, magyarázta a váradi egyházmegye elöljárója, azt kérve a megbérmálandóktól: akárcsak az apostolok, ők is hirdessék az örömhírt mindenhol. Tekintsék ezt küldetésüknek, hiszen Jézus története nem egy kitalált mese volt, hanem valóság.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában