Salvamont

2023.05.03. 18:44

Beindult a turistaszezon, óvatosságra intenek a hegyimentők

A Bihar megyei hegyimentő szolgálat a május 1-jei hosszú hétvégén négy, a turisták által közkedvelt helyszínen teljesített szolgálatot, Bihar-hágón lévő sítelepnél (Vârtop-Arieşeni), Pádison, Biharfüreden és a Sebes-Körös völgyében.

Forrás: Salvamont Bihor

ERDON-összeállítás
A jó időnek és Bihar megye hegyvidéki területei által kínált számos kikapcsolódási lehetőségnek köszönhetően az elmúlt hétvégén jelentősen megnőtt a turisták száma. Szerencsére a Bihar megyei hegyimentőket csupán két alkalommal riasztották kisebb balesetekhez (egy bokaficam és egy vállrándulás), amelyet az élesdi és a vaskohsziklási rohammentőkkel együttműködve láttak el. Viszont számos megkeresés érkezett hozzájuk a turistaútvonalakkal kapcsolatban. Éppen ezért a Bihar megyei hegyimentők néhány hasznos információt tettek közzé Facebook-oldalukon. A Salvamont felhívja a figyelmet arra, hogy a kikapcsolódás és a jó hangulat közepette a hegyi ösvényeken barangoló turistáknak nem szabad megfeledkezniük néhány alapvető szabályról, amelyek a biztonságos túrázást biztosítják. Továbbá a hegyi baleseteket a 112-es segélyhívó számon, illetve az országos hegyimentők diszpécserszolgálatának lehet jelenteni (0SALVAMONT – 0725.826.668). A hívást követően maradjanak olyan helyen ahol van térerő, hogy tudjanak további információval szolgálni a balesetről, a sérült állapotáról, a helyszínről stb.

A Sebes Körös völgyben és a Bihar-hágón lévő sítelepnél a turisták csak akkor induljanak el az itt található vasalt útvonalakon (via ferrata), ha megfelelő felszereléssel rendelkeznek: mászóheveder, kötélbiztosító eszközök (energiaelnyelő, dupla kantár, karabinerek), védősisak. Továbbá felhívják a figyelmet arra is, hogy ezek az útvonalak csak lentről felfele haladva járhatók be a kifüggesztett biztonsági szabályok betartásával. A kajakozási és rafting szezon kezdetével a hegyimentők azt javasolják a turistáknak, hogy az indulási és érkezési helyeken kifüggesztett ajánlásokat vegyék figyelembe és használjanak megfelelő felszereléseket. A turistaútvonalak figyelmeztető és tiltó tábláinak véletlen vagy szándékos figyelmen kívül hagyása súlyos balesetekhez vezethetnek, továbbá el is tévedhetnek, ezért a hegyimentők arra kérnek mindenkit, hogy kérjenek további tájékoztatást a bejárni kívánt turistautak állapotáról. Információkat a www.salvamontbihor.ro weboldalon vagy a hegyvidéki területeken szolgálatot teljesítő hegyimentőktől kaphatnak. A Bihar megyei hegyimentők óvatosságra és felelősségtudatra intenek minden kirándulót a nyári turistaszezonban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában