Figyelem!

2023.05.04. 18:10

Barnamedvét láttak Hegyközpályi környékén

Forrás: Hegyközpályi Polgármesteri Hivatala

Pap István

Barnamedvét rögzített a hegyközpályi Forest Hunt vadásztársaság térfigyelő kamerája. A felvételt Cristian Tuduce, Hegyközpályi erdésze látta először. Mint azt laptársunknak, a Jurnal Bihoreannak elmondta, a medve az erdőben kószált Köröskisújfalu és Hegyközújlak között. Hozzátette, hogy látta már korábban is ezt a példányt Hegyközújlak határában. Az erdész szerint körülbelül négyéves, hím példány lehet. „Abban reménykedünk, hogy csak ide tévedt és visszatér a saját területére. Valószínűleg, mivel nagy lett a medvepopuláció a hegyekben, elüldözték. A vadászásuk 2016 óta tilos, ezért szaporodnak, mert természetes ellenségük nincs” – mondta az erdész. Más szakértőknek sincs pontos magyarázatuk arra, hogyan kerülhetett erre a környékre ez a példány, de nem rendkívüli eset az, hogy a medvék nagyon hosszú távolságokat tesznek meg, míg alkalmasnak tűnő életteret találnak maguknak.


„Az előírásoknak megfelelően ki lettek töltve az állatvédelmi dokumentumok, és megtörtént a Környezetvédelmi Minisztérium és a Környezetvédelmi Őrség tájékoztatása is, tekintettel arra, hogy ebben az övezetben még nem volt eddig barnamedve” – nyilatkozta az eset kapcsán Dorina Radoveț, a Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség szóvivője. A Hegyközpályi Polgármesteri Hivatal értesítette az illetékes hatóságokat, köztük a Bihar Megyei Prefektúrát is. „A mi környékünkön nem volt ilyen soha. Értesítettük a lakosságot, mert mi is kaptuk ezt az információt. Nem tudom, mit mondjak, a mi nyilvántartásunkban nem szerepel” – mondta félig humorosan Somogyi Lajos, Hegyközpályi polgármestere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában