Támogatás

2023.05.03. 17:27

Átadták a KREK adományát a Hungary Helps Program vezetőjének

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület gyülekezetei jelentős összeget gyűjtöttek össze a törökországi-szíriai földrengés áldozatainak megsegítésére. A begyűlt adományt (22 millió forintot) szerda délután adták át Azbej Tristannak, a magyarországi Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkárának, a Hungary Helps Program vezetőjének, valamint a Magyar Református Szeretetszolgálatnak a Partiumi Keresztény Egyetem új épületének amfiteátrumában.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

Az ünnepség részvevőit Dénes István-Lukács főjegyző köszöntötte. Ezután a Márk írása való szent evangélium 4. fejezetének 21-23. verseit idézte Bogdán Szabolcs János püspök, a lámpás példabeszédet. Hangsúlyozta: a Királyhágómelléki Református Egyházkerület mindig odafigyelt a rászorultakon való segítésre, ezért nem volt kérdés, hogy idén február 6-án, amikor földrengés történt Törökországban és Szíriában, hogy körlevélben felszólítják a gyülekezeteiket, illetve az ezeken kívül élő embereket is az adománygyűjtésre, egy lehetőségként tekintve erre. Ugyanakkor felvették a kapcsolatot a Magyar Református Szeretetszolgálattal és a magyar kormánnyal, annak külügyminisztériumával, a Hungary Helps Program munkatársaival, hogy majd, amikor összegyűl az adomány, miként tudják ezt célbajuttatni, mert nem annyira egyszerű dolog ez a törökországi és szíriai bonyolult helyzet miatt. Minden eszközt igénybe vettek- nyilván ahogy az egyházban bevett gyakorlat, körlevelet írtak, de kihasználták az internet kínálta lehetőségeket is, a többek között a Facebookot, Instagramot. Az esperesek és a lelkipásztorok szívügyükké tették a gyűjtést, amit az eredmény is tükröz. Elkezdtek befolyni az adományok, és végül a vártnál vagy reméltnél jóval nagyobb összeg, 22 millió forint érkezett, ami azt jelzi, hogy az emberek nagyon pozitívan reagáltak erre a szükséghelyzetre, átérezték a bajba jutott testvéreik nyomorúságát. A KREK elöljárója kiemelte: amikor segítségnyújtásról van szó, a keresztény ember nem mérlegel, hogy kinek segít, hogy az illető Krisztus-követő, muzulmán vagy éppen ateista, hanem Krisztus tanítására alapozva a bajbajutottakon akar segíteni, mindenfajta megkülönböztetés nélkül. „Hiszem, hogy az adomány odakerül, ahová Isten azt szánta” - jelentette ki Bogdán Szabolcs János.

Azbej Tristan államtitkár lapunknak az nyilatkozta: a kereszténység a világ legüldözöttebb vallása, és ezért a magyar kormány 2017-ben egy segítségnyújtási programot indított. A Hungary Helps keretében az elmúlt hat évben több mint 50 országban nyújtottak segítséget. Nem lehetne azonban ennyire sikeres a kezdeményezés, ha nem támogatná oly sok magyarországi, illetve külhoni magyar ember, szervezet és gyülekezet. „A mai alkalom egy kivételes megerősítése számunkra ennek, hiszen egy kisebbségben élő magyar közösség, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület egy tekintélyes értékű adományt nyújt át a Hungary Helps Program számára, hogy ezt közvetítsük a legnehezebb helyzetben levő üldözött testvéreink, a szíriai keresztények irányába, Aleppóba, az ottani református teológiájú protestáns közösségnek, melynek tagjai egyszerre néznek szembe az iszlám keresztényüldözéssel, a polgárháború csapásaival, legutóbb pedig az országukat is sújtó földrengéssel is”, fogalmazott az államtitkár. Hozzátette: Szíria a történelmi Szentföldnek a része, itt alakultak az első keresztény gyülekezetek, ennek ellenére a számuk az elmúlt idők viszontagságai miatt megcsappant: míg másfél évtizeddel ezelőtt 2,3 millió keresztény élt Szíriában, addig ez a szám mára a becslések szerint 800 ezerre csökkent, egy nagyon drámai fogyásról beszélhetünk tehát. Prezentációjában aztán Azbej Tristan néhány személyes sorsot is bemutatott, illetve konkrét eseteket Irakban, Nigériában és Kongóban. A Magyar Református Szeretetszolgálat tevékenységéről, a török bevetésről Juhász Márton ügyvezető igazgató számolt be. A 22 millió forint értékű adományból egyenlő mértékben részesült a Hungary Helps Program és a Szeretetszolgálat.

Fotó:                                                                                                                                                                                                                                                                

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában