Sztrájk

2023.05.18. 18:56

Általános sztrájk előtt a Bihar megyei tanintézmények

Ahogy arról korábbi lapszámunkban hírt adtunk, hétfőtől általános sztrájkot helyeztek kilátásba az oktatási szakszervezeti szövetségek tagjai. A tiltakozás diákokat, szülőket érintő vetületéről a Bihar megyei tanintézmények vezetőit, illetve Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettest kérdeztük.

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István, János Piroska

A szerdai figyelmeztető sztrájkot követően hétfőtől általános sztrájkba lépnek nemcsak a pedagógusok, hanem a tanintézmények adminisztrációs személyzete is, amennyiben addig nem kapnak követeléseikre kielégítő választ a kormány képviselőitől. Megkeresésünkre Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes a sztrájk lezajlásáról beszélt. Az iskolák szintjén a szakszervezet készít egy felmérést és gyűjti az aláírásokat, hogy ki sztrájkol és ki nem. A szakszervezet összesítése szerint minden iskolában kisebb vagy nagyobb arányban sztrájkolni fognak. A sztrájk ideje alatt elméletileg mindenkinek be kell mennie a munkahelyére, csak nem megy be órára és nem vesz részt semmilyen tevékenységben. Ez alkalommal sztrájkol a kisegítő személyzet is, köztük a takarítónők és a titkárnők is. Voltak helyek, ahol a szülőket arra kérték, hogy ne vigyék a gyerekeket iskolába, ugyanis azok, akik sztrájkolnak, nem fognak velük foglalkozni, és ha a teljes személyzet sztrájkol, nincs ki megoldja a gyerekek felügyeletét sem. Ilyen esetben tanácsos lenne, ha a diákok otthon maradnának, de ez az iskolaintézménytől függ: van, ahol szinte száz százalékban sztrájkolnak, és van, ahol elég kicsi arányban. Az osztályfőnökökkel, pedagógusokkal a szülők még egyeztessenek pénteken arról, hogy mi történik hétfőn – tette hozzá a főtanfelügyelő-helyettes. Az előírás szerint az intézményvezetők, vagyis az igazgatók, aligazgatók nem sztrájkolhatnak. Az iskola vezetőségének a nem sztrájkoló tanárokkal együtt biztosítaniuk kell a diákok felügyeletét, például annak, aki nem sztrájkol, „lyukas” órája alatt felügyelnie kell egy-egy osztályra.

Mi a teendője a tanfelügyelőségnek?

„Mi sem segíteni, sem gátolni nem tudjuk a sztrájkolókat, és nem is tehetjük meg egyiket sem. Mi sem léphetünk sztrájkba, és nem akadályozhatunk senkit abban, hogy ily módon tiltakozzon. Fogalmam sincs, hogy fogunk megoldani bizonyos helyzeteket, ha a sztrájk hosszú ideig eltart: hónap elején fizetések vannak, de ha a könyvelő sztrájkol az iskolában, akkor a fizetést sem lehet kiosztani. Le kell csökkentsünk a minimumra minden kommunikációt az iskolák felé, hogy ne terheljük le az iskolaigazgatókat kimutatásokkal, statisztikákkal, amelyek feldolgozására nagyobb személyzetre lenne szüksége. Megpróbálunk minden terhet, amit lehet, levenni az iskolák vezetőségéről. Jövő héten lenne a hatodikosok képességfelmérő vizsgája, ha az iskolának nem lesz megfelelő személyzete bent, akkor nem fogják tudni megtartani ezt” – nyilatkozta lapunknak Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes.

Körkép

Vad Márta, a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum igazgatója elmondta, náluk az iskolában van, aki szeretne sztrájkolni, de hivatalos listát csütörtök délelőttig még nem kapott. Elmondása szerint elképzelhető, hogy a sztrájk egy hosszú folyamat lesz, ugyanis ez már nem egynapos figyelmeztető megmozdulás, biztosat azonban csak pénteken mondhatnak a diákoknak. „A sztrájk olyan dolgokért történik, amelyek szükségesek: ez az első alkalom, amikor minden kategória meg van említve, a tanárok, a személyzet, a segédszemélyzet, illetve az iskola működéséhez szükséges dolgokért lesz a tiltakozás. A sztrájkkal tanárként maximálisan egyetértek, és nemcsak a fizetésemelésről van szó, hanem olyan alapvető dolgokról is, hogy a tanárok nem kapják meg a járulékokat, a túlórákat nem fizethetjük ki, a betegség miatt kieső pedagógus helyett nem lehet másik személyt felvenni még fél munkaidős szerződéssel sem. Nem fizethetem ki a le nem töltött szabadságot, nem jó az elektronikus applikáció, amivel dolgozunk” – sorolta a problémákat az igazgató.
Az érmihályfalvi Zelk Zoltán Általános Iskolában hétfőtől az igazgatón és aligazgatókon, valamint két óvodapedagógus kivételével mindenki – beleértve az adminisztrációs személyzetet is – sztrájkolni fog, így valószínűleg a legtöbb gyerek otthon marad. „Valószínűleg pénteken fog konkrét utasításokat adni a szakszervezeti vezető, egyelőre a törvény előírása szerint annyi biztos, hogy abban az órarendben, programban, amikor dolgozniuk kellene, a sztrájkolóknak jelen kell lenniük az iskolában. Nem fognak tanítani, nem fognak ügyelni a gyerekekre, de ott kell ülniük. A gyerekek nagy valószínűséggel nem fognak jönni iskolába, mivel a fentiek tekintetében nem lesz, aki felügyeljen rájuk” – mondta el érdeklődésünkre Varga Róbert iskolaigazgató. A konkrétumokat tehát a diákokkal itt is pénteken közlik a pedagógusok. Az intézményben egyetlen, hosszú programos óvodai csoportban fog zajlani az oktatás, ahol két óvodapedagógus fog foglalkozni a gyerekekkel teljes egészében. A gyerekeknek szükségük lesz otthonról vitt uzsonnára és ebédre is, ugyanis az étkeztetés sem lesz biztosítva a sztrájk miatt. „Várunk egy kicsit holnapig (péntekig – szerk. megj.), hogy nem lesznek-e fejlemények, mert ez változhat egyik napról a másikra, amennyiben hamarabb leülnének tárgyalni” – tette hozzá az intézményvezető. Az óvodai csoport pedagógusai jelezték a szülők számára, hogy ők nem fognak sztrájkolni, tehát lehet vinni a gyerekeket. „Mi bízunk abban, hogy minél hamarabb megoldódik a dolog, mert ez nem a gyerekek vagy a szülők ellen irányul, hanem azért küzdünk, hogy valami javuljon már egyszer mind a bérezés, mind pedig az iskolák finanszírozása szempontjából” – jegyezte meg Varga Róbert.
A váradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban ammenyiben lesz is sztrájk hétfőtől, a legtöbb pedagógus amellett van, hogy a gyerekek felügyeletét megoldják – mondta el Módi Kinga iskolaigazgató, aki hozzátette: konkrétumok csak a pénteki szakszervezeti gyűlés után derülnek ki, ennek függvényében értesítik a diákokat, szülőket.
A Nagyváradi Művészeti Líceumban az ott dolgozók megközelítőleg ötven százaléka írta alá, hogy sztrájkolni fog, ez azonban nem jelenti azt, hogy hétfőn nem kellene iskolába menniük a diákoknak – tudtuk meg Nagy Gabriella igazgató-helyettestől. Az, hogy valóban sztrájkolni fognak-e hétfőn, a pénteki tárgyalások után fog kiderülni – tette hozzá. Mint ahogy azt a fentiekben is említettük, nemcsak a pedagógusok tiltakoznak, hanem az iskolák teljes személyzete, beleértve a takarítókat is. Nagy Gabriella elmondása szerint utóbbiak bérezése kritikán aluli, nincs kétezer lej sem, és évek óta nem kaptak fizetésemelést. Ami a diákokat illeti, amennyiben elhúzódna a sztrájk, az igazgató-helyettes elmondása szerint az negatívan érintené a diákok teljesítményét, ugyanis épp ez az az időszak, amikor a vizsgák előtt a diákok jobban „belehúznak” a tanulásba.
Az iskolásokat is megszólító nagyváradi állásbörzén jelen levő Horea Abrudan főtanfelügyelő tegnap úgy nyilatkozott, tudomása szerint hétvégén összeülnek tárgyalni a minisztérium és a szakszervezetek képviselői, és abban reménykedik, hogy a feleknek sikerül megegyezniük, aminek eredményeképpen akár a sztrájk is elmaradhat.

Illusztráció. Fotó: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában