Nokian

2023.05.11. 16:22

Alapkőletétel kormányfői jelenlétben

Bihar megyében tett munkalátogatást csütörtökön Nicolae Ciucă miniszterelnök, aki többedmagával lehelyezte a finn Nokian Tyres nagyváradi gyárának alapkövét.

Forrás: PMO

ERDON-összeállítás

A román miniszterelnök először azt tekintette meg, miként haladnak az A3-as autópályát a nagyváradi körgyűrűvel összekötő út építési munkálatai, majd részt vett a Nokian Tyres nagyváradi gumiabroncsgyártó üzemének alapkőletételén, mely az egykori CET II hőerőmű helyén épül. A finn vállalatnak ez lesz az első karbonsemleges gyára a világon. A 650 millió eurós beruházásra állami támogatást kap Romániától a cég. A nagyváradi munkálatok csütörtöki hivatalos megnyitóján Nicolae Ciucă mellett ott volt Jukka Moisio, a finn vállalat vezérigazgatója, Marjut Akola, Finnország romániai nagykövete, Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke, és Florin Birta, Nagyvárad polgármestere is. „Ma történelmet csinálunk!” – fogalmazott az ünnepségen Jukka Moisio, hangsúlyozva azt, hogy a nagyváradi beruházás stratégiai jelentőségű a vállalat számára. 

Nicloae Ciucă beszédében elmondta többek között azt, hogy ez rendkívül ambiciózus projekt, mely nagymértékben fogja segíteni mind a helyi, mind pedig az országos gazdaságot. A kormányfő megemlítette: a vállalattól azt a tájékoztatást kapta, hogy a Nagyváradon gyártott abroncsok kilencven százalékát a külföldi piacon fogják értékesíteni, ami a romániai termékek hírnevét fogja öregbíteni, hiszen több millió, a világ különböző részein értékesített gumiabroncson fog szerepelni az a felirat, hogy Made in Romania. A kormányfő kiemelte azt is, hogy ez a beruházás nagyon jó példa a helyi és az országos hatóságok közötti együttműködésre, és modellértékű az ország decentralizációs politikája tekintetében is. Elmondta, hogy Románia 2022-ben a hatodik legnagyobb autógyártó volt az EU-ban, ezért már ebből a szempontból is szükség van az ilyen és ehhez hasonló beruházásokra. Nem utolsó sorban ez a beruházás még inkább megerősíti az amúgy is jó finn–román kapcsolatokat, fejtette ki a kormányfő. A beszédek után a fent említettek ásót fogtak a kezükbe, hogy betemessék az alapkő köré ásott gödröt.

Forrás: PMO

Az alapkőletétel előtt Nicolae Ciucă kilátogatott az A3-as autópályát a nagyváradi körgyűrűvel összekötő 19 kilométeres út építési munkálataihoz. Itt a kivitelező Strabag cég projektmenedzsere elmondta: a munkálatok 55 százalékát már elvégezték, és ha minden jól megy, akkor még a szerződésben szereplő határidő előtt, az idei év végéig teljesen befejezhetik a kivitelezést. A kormányfő arra volt kíváncsi többek között, hogy az építőanyagok beszállítói között vannak-e romániai cégek. Marius Mitrofan projektmenedzser erre válaszolva elmondta, hogy az aszfalt Lengyelországból és Magyarországról, az acél Görögországból és Ciprusról érkezik, a cement viszont Romániából jön. Hozzátette, hogy a galaci gyártó nem tud vasbetont gyártani, mert Oroszországból és Ukrajnából nem érkezik alapanyag. 

Mitrofan elmondta azt is, hogy már az összes gerendát lehelyezték az összes szerkezeti elemre, többek között a Sebes-Körösön átívelő 676 méter hosszú híd gerendái is a helyükre kerültek. Elárulta, hogy mintegy 2 millió köbméter földet ástak ki, hogy megerősítsenek egy olyan útszakaszt, ahol korábban kőfejtők voltak. Mind a Strabag cég képviselője, mind pedig Florin Birta, Nagyvárad polgármestere válaszoltak a kormányfő kérdéseire, aki arra volt kíváncsi, hogy milyen összeköttetést biztosít az új út. Florin Birta jelezte, hogy a Nagyvárad–A3-as összekötő út eredeti projektjét módosítják. Bár eredetileg egy körforgalmat irányzott elő a terv a Nagyvárad és Szentandrás közötti úttal való kereszteződésnél, amelyet a váradi önkormányzat négy évvel ezelőtt épített, helyette most egy felüljáró épül azért, hogy biztonságosabb és zökkenőmentesebb legyen az autóforgalom.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában