Pünkösd

2023.05.29. 15:14

A váradolaszi református gyülekezet is ünnepelt

A Szentlélek kitöltetésének ünnepe mindkét napján megterítették az Úr asztalát a nagyvárad-olaszi református templomban. Pünkösdhétfőn délelőtt Dénes István Lukács lelkipásztor, az egyházkerület püspökhelyettese hirdette az igét. Az úrvacsoraosztásnál Fazekas Dániel I. éves teológiai hallgató segített, az istentiszteleten közreműködött még Jakó Sándor kántor.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Az Apostolok cselekedeteiről írott könyv 2. fejezetének első négy verse volt az alapige. Szószéki beszédében Dénes István Lukács, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület főjegyzője és a váradolaszi gyülekezet lelkésze hangsúlyozta: pünkösd üzenete és mondanivalója akkor is fontos, ha esetleg ez az ünnep elvész úgymond a hétköznapok forgatagában, vagy sokan nem tudnak mit kezdeni vele, mert nehezebben felfogható, mint a karácsony vagy a húsvét, és a hozzá köthető népszokás is kevesebb. A pünkösd egyébként görög eredetű szó, azt jelenti: az ötvenedik nap. Az ókorban is ünnepnek számított ez a nap, ezért sok embert gyűlt össze mindig Jeruzsálemben, hogy hálát adjon az aratásért, később pedig a Sinai-hegyi törvényhozás emlékére is. A keresztények a Krisztus utáni második században kezdték el ünnepelni a Szentlélek kitöltetését, illetve ehhez kapcsolják az egyház születésnapját, megalakulását. Az első pünkösdkor is sok zarándok érkezett tehát a szent városba, de ünnepeltek a helyiek is, a Szentírás szerint ezért sok istenfélő volt jelen, „minden nép közül, aki az ég alatt van”. Ott voltak a tanítványok is, akik sok mindent tudtak Jézusról és tanultak tőle. Hallgattak rá, ezért imádságos együttlétben, közösségben várták a csodát, a vigasztalót, a bátorítót. Figyeltek tehát Jézusra, de nem csupán hallgattak rá, hanem együtt voltak, és meg is tették azt, amit kért tőlük ez a pünkösd egyik üzenete, magyarázta a tiszteletes.

A felolvasott igeversekben ugyanakkor többször van utalás arra, hogy az apostolok egységben voltak, egy akarattal, mert ez is egyik feltétele a pünkösdi csoda megtapasztalásának. De nem „copy paste módjára” uniformizálódtak, hanem a különbözőségeik ellenére Krisztusban tudtak egyek lenni. Azóta eltelt kétezer év, megváltozott a világ, másfajta kihívásokkal kell szembenéznünk, mégis, számunkra is Krisztus kell legyen az alap, rá kell építkezzünk, nyomatékosította a püspökhelyettes, aki arra is felhívta ezután a figyelmet, hogy a Szentlélek mindenkire külön-külön rászállt, illetve kitöltetett, mert Isten egyenként ismer mindannyiunkat, személyesen, hiszen az ő teremtményei vagyunk. Megígért valamit a Mester, és pünkösdkor úgy is lett, mert Istennek hinni lehet. Ezzel a reménységgel és bizonyossággal olvassuk tehát a Szentírást és alkalmazzuk a benne foglaltakat a mindennapi életünkben tanácsolta Dénes István Lukács.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában