Zarándoklat

2023.05.07. 14:19

A hermás körmenettel hivatalosan is elkezdődött a Festum Varadinum

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség zarándoklatra hívta az egyházmegye híveit, papjait és szerzeteseit május 7-én, húsvét 5. vasárnapján a székesegyházba, hiszen a helyi hagyomány szerint ezen a napon ünneplik az egyházmegye alapítóját, Szent László királyt. A program 10 órakor kezdődött a zarándokok fogadásával, illetve ráhangolódással. A 11 órai ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka Ternyák Csaba egri érsek volt.

Fotó: Alexandru Nițescu

 

Ciucur Losonczi Antonius

A főpapi szentmisére az egyházmegye papsága, szerzetessége és hívei mellett a szomszédos egyházmegyékből is érkeztek zarándokok, illetve az ünnepre meghívást kaptak a Gyulafehérvári Papnevelő Intézet végzős papnövendékei és elöljárói is.

Fotó: Alexandru Nițescu        

A szentmise bevezetőjében Böcskei László nagyváradi megyés püspök örömének adott hangot, hogy az egyházmegye különböző plébániáiról a papjaik kíséretében idén is ide zarándokoltak a hívek, hogy együtt ünnepeljenek, köszönetet mondjanak Istennek a sok jóért, mellyel elhalmozta őket, és tovább könyörögjenek Szent Lászlóhoz, hogy helytállásával példát mutasson a hitben való kitartás útján egy bizonytalan világban. A főpásztor felidézte: már régóta készülnek arra, hogy Ternyák Csaba egri érsek legyen ezen ünnepi alkalom szónoka, de ezt megakadályozta a koronavírus-járvány és egyéb hátráltató körülmények. Megjegyezte: megkérte Fodor József általános helynököt, hogy keresse meg a kapcsolódási pontokat a két egyházmegye közt, és kiderült, hogy az évszázadok folyamán több olyan egyházi személy is volt, aki Váradról ment Egerbe, vagy fordítva, s remélhetőleg ez az együttműködés a jövőben sem szakad meg. 

Fotó: Alexandru Nițescu

Böcskei László ezután köszöntötte a világi méltóságokat is, kiemelve, hogy két héten át az eseményekben gazdag és tartalmas 31. Festum Varadinum zajlik. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a váradi egyházmegye idei mottója az, hogy „Minden szem rászegeződött”, azaz Krisztusra, miután felolvasásra jelentkezett a zsinagógában. Kérjük tehát Szent Lászlót, legyen közbenjárónk abban, hogy mi is észrevegyük a mellettünk haladó Krisztust és kövessük őt, tanácsolta a püspök.

Fotó: Alexandru Nițescu    

Az evangéliumi részlet Szent Máté könyvéből hangzott el. Elmélkedésében Ternyák Csaba egri érsek felelevenítette, hogy alig egy hét telt el azóta, hogy Ferenc pápa meglátogatott bennünket, és ez a vizit nemcsak a fővárosnak szólt, hanem az egész magyar nemzetnek, sőt, üzent minden embernek, kivétel nélkül mindenkinek, aki az égre emeli a tekintetét, függetlenül attól, hogy katolikus, református vagy ortodox, magyar, román vagy szlovák. Felemelő volt az is, ahogyan az egyetemes könyörgés során a körülöttünk élő népek is imádkoztak a saját nyelvükön, jelezve, hogy a hitvalló ember nyitott lelkületű és barátságos. A Szentatya a közelmúltban elhangzott gondolatai tehát bevilágítják ezen zarándoknapi ünnepet, és még mindig elevenen kell éljen bennünk látogatásának a mottója: „Krisztus a jövőnk”, hiszen ez a garanciája annak, hogy meg tudjuk őrizni az identitásunkat. Ugyanakkor külön öröm számunkra, hogy a katolikus egyházfő, amikor a szenteket sorolta, megemlítette Szent László királyt is, mert így kapcsolódik össze a múlt, a jelen és a jövő. 

Fotó: Alexandru Nițescu

Az egri érsek ezután kiemelte, hogy húsz évvel ezelőtt járt először a Festum Varadinum zarándoknapján, amúgy pedig a győri egyházmegyéből származik, ahol, mint ismert, ugyancsak nagy tiszteletnek örvend Szent László király. Hangsúlyozta: a múlt megbecsülésén és a hagyományőrzésen túl fontosok a hidak is, amiről Ferenc pápa szintén beszélt. Azonban az őseink érdemeiből nem lehet sokáig megélni, nekünk is gazdagítanunk kell az értékes örökséget, gyarapítani a munkánkkal, a meghozott döntéseinkkel. Építkezzünk és imádkozzunk ezért, hogy az egykori események ne csak a múlt lenyomatai legyenek, hanem olyan jelentéseknek a hordozói, melyek hatásai napjainkban is érződnek és meghatározzák a jövőnket, tanácsolta az érsek. „Ne csak a múltba révedjünk, hanem legyen víziónk is. Tudatosan építsük a jövőnket, az egyházunk és nemzetünk javára, Szent László bátorsága vezéreljen minket”, biztatott Ternyák Csaba.

Fotó: Alexandru Nițescu

A szentmisét követően a zarándokok imával és énekekkel kísérték Szent László ereklyéjét a hagyományos hermás körmeneten, a Petőfi-park körül, ezzel is jelezve elköteleződésüket a lovagkirály erényeinek követésére.

Fotó: Alexandru Nițescu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában