Névadás

2023.04.05. 12:48

Új utcák és utcanevek Nagyváradon

Illusztráció

Forrás: bihon.ro

Hivatalosan is megjelent három új utca Nagyváradon, miután a helyi önkormányzat névvel látott el kiépült házsorokat Várad-Hegyalján. A Fácán/Fazanilor és az Öröm/Bucuriei utca a Cartier Podgoria és a Ioan Pop Reteganul utcák meghosszabbításaként jött létre, míg a Nyugalom/Liniștii nevű új utca az Episcop Ioan Alexi utcából nyílik. Az elfogadott határozat szakjelentése szerint a három utcanévből kettő esetében (a Fazanillor és a Bucuriei nevekről van szó) a helybeli lakók kérték az adott elnevezést. A helyi tanács ugyancsak a legutóbbi ülésén fogadta el azt is, hogy Dan Andrei Aldea sétánynak nevezzék hivatalosan a Sebes-Körös jobb partján lévő sétánynak a Szent László-hídtól a Densușianu hídig tartó szakaszát. Dan Andrei Aldea (1950-2020) rockzenész volt, az 1970-es években a progresszív rockot játszó Sfinx zenekar gitárosaként vált országszerte ismertté. 1981-ben disszidált és 33 év után tért vissza az országba. Nagyvárad önkormányzata kiválósági oklevéllel ismerte el a zenész munkásságát és professzionalizmusát.
Már írtunk arról, hogy az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) nagyváradi szervezete tekintettel arra, hogy egyre bővül a város, aminek nyomán egyre több új utca keletkezik, saját utcanév-javaslatot nyújtott be a nagyváradi főépítészi igazgatósághoz. A párt azt szeretné, ha a városban olyan Nagyváradhoz kötődő személyiségekről lenne utca elnevezve, mint Rhédey Lajos gróf, Jakab Dezső, Dayka Margit, Wagner Nándor, Kristófi János és Knézy Jenő. Noha a főépítészi hivatal köszönettel fogadta a javaslatokat, ennek a beterjesztésnek egyelőre legalábbis nincs foganatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában