Átalakulás

2023.04.02. 14:39

Termálfürdő lesz az Őssi strandból

Harminchárom millió euróba fog kerülni a nagyváradi Őssi strand átalakítása termálfürdővé. A Nagyváradi Helyi Tanács elfogadta a beruházás megvalósíthatósági tanulmányát és műszaki-gazdasági mutatóit.

Forrás: PMO

Pap István

Az átalakítás után az 1980-as években épült Őssi strand nem élményfürdő és aquapark lesz, mint a Nymphaea, hanem termálfürdő, ahol legfőképpen a pihenni és a kikapcsolódni vágyók érezhetik majd jól magukat. A létesítményben szabadtéri és fedett medencék, vízi bár, napozóteraszok, wellnessrészleg, fitneszterem, étkezőhelyiség és sok zöld terület lesz. A csütörtöki tanácsülés előtti sajtótájékoztatón Florin Birta polgármester elmondta, hogy a beruházást a Szektoriális Operatív Program turisztikai komponenséből akarják finanszírozni, de erre a projektre nincs előre kiutalt pénzösszeg a város számára, a finanszírozás elnyeréséhez versenyezni kell majd a többi turisztikai célzatú projekttel. Ezért már a megvalósíthatósági terv elfogadása után tendert ír ki az önkormányzat a tervek elkészítésére, hogy azok időben meglegyenek, ugyanis ez újabb pontokat hoz majd a projektnek a finanszírozásért folyó versenyben.

 

A beruházás összköltségvetése 165 millió lej, azaz mintegy 33 millió euró, mondta a polgármester. Felhívta a figyelmet arra, hogy a vissza nem térítendő támogatás csak az összköltségvetés 40 százalékát teszi majd ki, a többi hatvan százalékot az önkormányzat kell kigazdálkodja. Florin Birta tudatta, azért csak ennyi a támogatás mértéke, mert a beruházás jövedelmet fog termelni a városnak.

A helyi tanács által elfogadott megvalósíthatósági tanulmány szerint a 45.084 négyzetméteren elterülő Őssi strand egyharmada megmarad, ide továbbra is a nagyváradi időseket várják majd, a terület kétharmadán pedig, 32.405 négyzetméteren, a létesítmény déli részén alakítják ki a termálfürdőt. Épül egy háromszintes főépület, ebben kap majd helyet a gyógyfürdő, melyben több mint 500 négyzetméter vízfelületű medencék lesznek, de lesznek itt öltözők, mosdók, étkezők, fitneszterem, irodahelyiségek és épületgépészeti helyiségek is. Építenek egy kisebb épületet is, amelyben mosdók, raktárak, az alagsorban pedig épületgépészeti helyiségek lesznek. Épül továbbá öt kültéri medence, ezek közül egy úszómedence, egy pedig a külteret a beltérrel összekötő medence lesz. Ezek összes vízfelülete meghaladja majd a 3000 négyzetmétert. A tervek szerint kialakítanak egy étkezdét mosdóval, de lesznek kültéri zuhanyzók és egy vízi bár is, továbbá építenek egy stéget a Sebes-Körös partjára.

 

A fürdőben sok zöld felület lesz, ahova a termálvizes területek mikroklímájára jellemző növényeket ültetnek majd el. A termálfürdőt a déli oldalról, az Alexandru Cazaban utca felől lehet majd megközelíteni. Szintén a déli oldalon, az Alexandru Cazaban utcával párhuzamosan egy 147 helyes parkolót alakítanak ki, ezek közül hat mozgássérülteknek lesz fenntartva. A beruházás kivitelezési időszaka két év lesz.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában