Vizsga

2023.04.07. 15:06

Közzétették a próbaérettségi eredményeit

Múlt héten zajlott le az érettségizők próbavizsgája, az eredményeket április 6-án tették közzé. Bihar megyében a vizsgán résztvevők 58,10 százaléka ért el hatost vagy annál nagyobb jegyet. 

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

A meghatározott menetrend alapján április 6-án tették közzé az érettségi próbavizsga eredményeit. A Bihar Megyei Tanfelügyelőség közleménye szerint a próbavizsgán a 4152 tanuló közül 3225-en vettek részt, ők 48 vizsgaközpontban adtak számot tudásukról. Közülük 77,62 százalék ötöst vagy annál magasabb jegyet kapott román nyelv és irodalomból, 82,05 százalékuk anyanyelvből, 66,07 százalékuk a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból és 76,16 százalékuk a választott tantárgyból. Bihar megyében a vizsgán résztvevők 58,10 százaléka ért el hatost vagy annál nagyobb jegyet. A tanfelügyelőség közleményében emlékeztet, hogy a próbaérettségin elért jegyeket csak a tanuló írásbeli kérésére vezetik be az osztálynaplóba. Továbbá a jegyeket nem hozzák nyilvánosságra. A tanulókkal való egyéni megbeszélések, osztálybeszélgetések, szülői értekezletek keretében közlik az eredményeket, és osztályszinten elemzik őket, hogy megfelelő intézkedéseket tegyenek a tanulók tanulmányi teljesítményének javítása érdekében. A következő időszakban a próbavizsgát szervező oktatási intézmények jelentést nyújtanak be a tanfelügyelőségnek, a megmérettetésen elért eredmények optimalizálását célzó intézkedési tervvel együtt.

Országos eredmények
A próbaérettségin részt vevő végzős tanulók csaknem 80 százaléka kapott 5-öst vagy ennél nagyobb jegyet a román nyelvből és irodalomból tartott tudásfelmérőn - közölte csütörtökön az oktatási minisztérium. A szaktárca tájékoztatása szerint a román nyelv és irodalomból átmenőjegyet szerzők aránya a tavalyi próbaérettségin jegyzett 68,31 százalékról 79,4 százalékra nőtt idén. 295 diák 10-es osztályzatot kapott. Anyanyelvből 83,4 százalék kapott átmenőjegyet a tavalyi 84,16 százalékhoz képest. Ezen a próbavizsgán 33 tanuló kapott 10-est. A szaknak megfelelő kötelező tantárgy írásbelijén csaknem 8 százalékkal, 59,7 százalékról 67,6 százalékra emelkedett az 5-ös vagy azon felüli jegyek aránya, és 1504 diák dolgozatát értékelték 10-esre. A választott tantárgyból a próbavizsgán részt vevő végzősök 71,3 százaléka szerzett átmenőjegyet idén - míg egy évvel korábban 70,92 százalék -, és 1220 tanuló vizsgázott tízesre.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában