Beruházás

2023.04.12. 16:53

Korszerűsítik a váradi szülészetet

A nagyváradi szülészet újszülött intenzív osztályát korszerű berendezésekkel és egy orvosi képzési központtal szerelik fel egy uniós program keretében.

Forrás: PMO

A nagyváradi szülészet újszülött intenzív osztályának korszerűsítése növelni fogja az orvosi beavatkozás biztonságát, hozzájárulva ezzel az újszülött halandóság csökkenéséhez, írja közleményében a nagyváradi polgármesteri hivatal. A városháza nemzetközi finanszírozású projektek menedzsmentigazgatósága kedden benyújtotta a váradi szülészet fejlesztését célzó projektjét az Országos Helyreállítási Tervhez (PNRR). A projekt értéke 22.194.473 lej áfa nélkül, melyből a vissza nem térítendő támogatás 21.694.784 lej szintén áfa nélkül. A projekt keretében finanszírozást kérnek öt új újszülött intenzív osztályos ágy és a hozzájuk tartozó orvosi berendezések beszerzésére, az újszülött intenzív osztályon már meglévő öt újszülött intenzív osztályos ágy orvosi berendezésekkel történő ellátására, valamint ugyanennek az osztálynak orvosi szűrőberendezésekkel való ellátására. A projekt fontos része a neonatológiai képzési és oktatási központ létrehozása, jelenleg ugyanis a nagyváradi szülészet nem rendelkezik ilyen központtal. Miután a központot felállítják, itt fogják képezni a nővéreket arra, hogyan kell megfelelően kezelni a súlyos állapotban lévő újszülött betegeket. A központ hasznos területe 253,12 négyzetméter lesz, és a poliklinika épületének alagsorában (Kolozsvári út, 50. szám) lesz elhelyezve. A létesítményben három szimulációs terem, egy kontrollszoba és egy előadóterem lesz. A beszerzett modern felszerelések lehetővé teszik majd, hogy több újszülöttet lehessen megmenteni, és hosszú távon pontosabb prognózisokat lehet majd felállítani, áll a polgármesteri hivatal közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában