Festum Varadinum

2023.04.19. 16:42

Könyvfesztivál és koncertek az idei Majálison

Többek közt Könyvplacc és számos koncert várja az érdeklődőket az idei Majálison, melyet a 31. Festum Varadinum záróhétvégéjén, május 19–21. között szerveznek a várban. A programsorozat szervezői a helyszínen tartottak szerdán sajtótájékoztatót.

Fotó: A szerző felvétele

Ciucur Losonczi Antonius

Pető Dalma önkormányzati képviselő, az Ovisuli Egyesület elnöke kifejtette: Közös nevező a mottója az idei Festum Varadinumnak, amelyet május 7. és 21. között immár a 31. alkalommal rendez meg a Varadinum Kulturális Alapítvány és a Bihar megyei RMDSZ a történelmi magyar egyházakkal, a különféle civil szervezetekkel, egyesületekkel, kulturális, oktatási és tudományos intézményekkel partnerségben. „Azt gondoljuk, az elmúlt harminc év bebizonyította, hogy Nagyváradon a Festum Varadinum a különböző társadalmi rétegek, szervezetek, intézmények közös nevezője. Ez abból is látszik, hogy szinte mindenki próbál a Varadinumon legalább egy rendezvénnyel megjelenni” – fogalmazott. Megjegyezte: számításaink szerint idén rekordot jelentő, körülbelül 200 eseményből lehet majd válogatni, amelyet több mint 70-en szerveznek.

Az ünnepélyes megnyitót hagyományosan a Szent László Egyházmegyei Zarándoklat jelenti a hermás körmenettel. A május 12–14-i hétvégén rendezik meg a Sebes-Körös jobb partján a tavaly debütált Borpartot. Ennek szervezésében a Partiumi Falugazdász Hálózat is részt vesz, és nem pusztán borkóstolásra lesz lehetőség, hanem bemutatják azt a könyvet is, amely az Érmellék borászait hozza előtérbe. Koncertek is lesznek ezen a helyszínen is: 12-én a Hakeshet Klezmer Band és a Funkorporation, 13-án a Made in Debrecen és a Dixieland Jazz Band, 14-én az AlmosTrio, a Soroglya, valamint Sárik Péter & Falusi Mariann lépnek fel. A záró hétvégén, május 19–21-én a 20. Majálist rendezik a nagyváradi várban, a külső udvaron esténként 19-én a Baby Elvis, a Republic és Azahriah, 20-án az Iszkiri, a Stevie Ker Next Generation, a Romanos, az Emstreet és a Tankcsapda, 21-én pedig a Rutkai Bori Band, a Don’t Stop The Queen, az Anima Sound System, valamint a Csík Zenekar Hobóval közösen koncertezik.

Könyvplacc is működni fog az utolsó hétvégén a várban, melyen számos könyvkiadó várja a vásárlókat. Simon Judit újságíró a Holnap Kulturális Egyesület vezetőjeként arra hívta fel a figyelmet, hogy ezt közösen szervezik az Ovisuli Egyesülettel és az Újvárad folyóirattal. Szombaton bemutatják majd a szerző jelenlétében Tompa Andrea Sokszor nem halunk meg című legújabb könyvét. Simon Judit elmondta még, hogy a Holnap Egyesület festumos utórendezvényként Szilágyi Aladár- és Péter I. Zoltán-emlékkonferenciákat is fog szervezni. 

Az Ovisuli Egyesület részéről Herman Noémi lapunknak elmondta, hogy délig inkább gyermekeknek szóló programok lesznek, például az egyik meghívott Dániel András, A kuflik-sorozat írója és online bejelentkezik Wéber Anikó író Budapestről. Ugyanakkor, immár a Yatta.ro égisze alatt kézművestevékenységekbe, illetve műhelyfoglalkozásokba is be lehet kapcsolódni, 60 kézműves érkezik majd szerte Erdélyből.

Kéry Hajnal, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Bihar megyei elnöke jelezte, hogy ők is partnerei azoknak a rendezvényeknek, melyekben diákok és oktatók érdekeltek. Alexandru Chira, a Nagyvárad és a Térség Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR – Visit Oradea) igazgatója arról beszélt, hogy ők logisztikával, illetve tudástőkével járulnak hozzá a várban megszervezendő események sikeréhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában