Fitch Ratings

2023.04.17. 15:01

Kevesebb beruházás, stabilabb gazdaság

Forrás: Alexandru Nițescu

Fotó:

Pap István

A Fitch Ratings hitelminősítő intézet megerősítette Nagyvárad BBB-besorolását, csakúgy, mint Bukarest, Brassó és Buzău esetében. Ez azt jelenti, hogy a város gazdasága stabil, sőt, ami a perspektívákat illeti, negatívról stabilra (a-) változtatták ezt a minősítést. A Fitch Ratings közleményében azt írja, hogy „bbb”-ről „a-”-ra javította Nagyvárad önálló hitelprofilját (SCP), mely „tükrözi a város erős működési teljesítményét az emelkedő árakból származó költségvetési nyomás és az ukrajnai háború folyamatos makrogazdasági következményei ellenére”. Az elemzés kimutatja továbbá, hogy nemzetközi partnereihez képest Nagyvárad esetében mérsékelt kockázattal kell számolni az adósságok fedezési képességét illetően, mely képesség gyengülhet a 2023–2027 időszakban a vártnál alacsonyabb bevételek, a magasabb kiadások, valamint egyes pénzügyi kötelezettségek előre nem látható növekedése miatt. A hitelminősítő szerint Nagyvárad képessége gyenge ahhoz, hogy egy esetleges gazdasági visszaesés esetén többletbevételeket generáljon, de a szakértők szerint a város könnyen lefaraghat a beruházások nagy részéből, amelyek 2013 és 2022 között az összes kiadás 19–66 százalékát tették ki. „Arra számítunk, hogy a beruházások aránya 2023-ban eléri a közel 60 százalékot, az azt követő három évben pedig 40 százalék körül stabilizálódik” – közölte a Fitch Ratings. Vagyis a hitelminősítő szerint a város gazdasági stabilitását az elkövetkező években a beruházások csökkentésével lehet biztosítani.

A múlt hónapban a hitelminősítő intézet megerősítette Románia hosszú és rövid lejáratú devizaadósságának stabil minősítését (BBB-/F3), továbbá az ország kilátását negatívról stabilra módosította. Nagyvárad minősítését alapvetően befolyásolja az ország besorolása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában