Könyvbemutató

2023.04.11. 09:58

Kettős könyvbemutató Érmihályfalván

Balázs József Attila

Kettős könyvbemutató helyszíne volt április 5-én, szerda délután az érmihályfalvi városi könyvtár. Gheri Judit könyvtáros köszöntötte a két kötet szerzőit, valamint az érdeklődőket, majd átadta a szót Karsai Attila alpolgármesternek. Az elöljáró örömét fejezte ki, hogy egy hét sem telt el, máris újabb kulturális rendezvénynek ad otthont a városi könyvtár: ezt megelőzően képkiállítás megnyitóján vett részt, most pedig egykori tanárnőjének a könyvbemutatóján.

Először Madarassy Enikő és T. Károlyi Margit: Legyünk büszkék Érmellékre! Érmellék népi és nyelvi értékei című kötetet mutatták be a szerzők. Dr. Madarassy Enikő a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének vezetőségi tagja, a Stockholmi Magyar Ház Közösségének alelnöke és a Skandináviai Magyarok Kulturális és Tudományos Társaságának az elnöke részletesen bemutatta a kötet ötletének megszületését a megvalósulásig. Beszélt még a könyv célkitűzéseiről, valamint köszönetet mondott mindazoknak, akik segítséget nyújtottak annak összeállításához. A szerző ezzel a kötettel szeretné felhívni a figyelmét minden tájegység, régió magyar lakosságának arra, hogy késlekedés nélkül gyűjtsék össze térségükben a még fellelhető tájszavakat, népi hagyományokat.
T. Károlyi Margit folytatta a kötet bemutatását, elmondva, hogy Madarassy Enikő három éve kérte fel a könyv lektorálására, végül társszerzők lettek. Külön értéke a kiadványnak, hogy itteni értelmiségiek válogatták hozzá az anyagot, merítve a még fellelhető hagyományokból, népmesei és népzenei kincsekből, tájszavakból, kifejezésekből. Rámutatott, az érmelléki nyelvjárások hidat képeznek a régió három nyelvjáráscsoportja, a közép-tiszántúli, hajdú-bihari és kalotaszegi között. Zárásként hangsúlyozta: legyünk büszkék hagyományainkra.
A kötet megjelenését a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatta a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül, kiadta a Skandináviai Magyarok Kulturális és Tudományos Társasága. A könyv PDF-változatban igényelhető az SMKTT elérhetőségén: albt.svedorszag@gmail.com.
A Szilágypéri népszokások című kötetet a szerző, Bokor Irén tanárnő mutatta be. A könyv 2021-ben jelent meg, azonban a pandémia miatt csak most került bemutatásra. Bokor Irén 1972-ben kezdte a gyüjtőmunkát a vizsgadolgozatához, munkáját értékmegőrző munkának tekinti. Folyamatosan gyűjtötte a népszokásokat, hagyományokat, lejegyezve a tudnivalókat az adatközlőkről is, nem is sejtve, hogy ebből még valamikor könyv fog születni. A kötet Szilágypér népszokásait mutatja be részletesen, amelyben sokszor párhuzamot talál az olvasó a saját települése hagyományaival. A kötetet a Magyar Néprajzi Társaság kiválónak minősítette, kiadását pedig az RMDSZ és a Communitas Alapítvány támogatta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában