Elismerés

2023.04.17. 13:51

Janovics Jenő-díjat kapott Tóth István fotóművész

Idei közgyűlését tartotta az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) múlt szombaton a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet dísztermében, melyet követően az EMKE-díjak ünnepélyes átadására is sor került. Tizenhárom, különböző személyiségekről elnevezett díjat adtak át, valamint öt életműdíjat. Elismerésben részesült Tóth István nagyváradi fotóművész, a Tavirózsa Fotóklub, illetve az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület alapító-elnöke is, aki Janovics Jenő-díjjal térhetett haza.

Fotó: Tóth Magdalena

Ciucur Losonczi Antonius

A Janovics Jenő-díjat az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület 1992-ben alapította, az audiovizuális tömegkommunikáció, valamint az online média képviselői, filmes szakemberek és fotóművészek kaphatják. Janovics Jenő magyar zsidó származású színész, rendező, színigazgató, forgatókönyvíró volt, a magyar filmgyártás egyik úttörője Kolozsváron.

 

Tóth István munkásságát Szűcs László, az Újvárad folyóirat főszerkesztője, a Romániai Magyar Újságírók Egyesületének elnöke méltatta. Kifejtette, hogy Tóth István évtizedek óta meghatározó személyisége Nagyvárad kulturális életének, rengeteget tett a fotóművészet népszerűsítése érdekében. Ezirányú tevékenysége három pilléren nyugszik: az alkotói folyamat, tanfolyamok szervezése, vagyis oktatás és kiállításoknak a rendezése. Ismert és elismert szakember itthon és külföldön egyaránt. Negyvenhat évvel ezelőtt alapította a Tavirózsa Fotóklubot és másfél évtizeddel ezelőtt az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesületet. Kurátorként több mint 800 kiállítás fűződik a nevéhez, néhány évvel ezelőtt pedig értékes és egyedi fotótechnikai és művészeti gyűjteményt adományozott a városnak, melynek köszönhetően fotómúzeum nyithatta meg a kapuit a várban. Ugyanakkor néhány nappal ezelőtt szintén a várban felavatták a három galériát és a székhelyet magába foglaló Euro Foto Art Kiállítási Központot.

1973-ban lett a Romániai Fotóművészeti Szövetség tagja, 1978 óta a FIAP művésze. 2001-ben egyik alapítója a Magyar Fotóművészek Világszövetségének, húsz év múltán pedig a Kárpát-medencei Magyar Fotográfusok Egyesületének. Foglalkoztatja Nagyvárad fotós múltja is, nemrég avattak a kezdeményezésére emléktáblát Mezey Lajosnak, a város első fotográfusának.

Szervezői munkájával ugyanakkor Tóth István sokat tett és tesz a román–magyar kulturális kapcsolatok erősítéséért, különösen regionális szinten, Bihar és Hajdú-Bihar megyék vonatkozásában. Első munkáját Harcban az idővel címmel éppen ötven éve állították ki a bukaresti Dalles teremben Románia Nemzetközi Fotószalonján, azóta önálló kiállításainak a száma is meghaladta a nyolcvanat.

„Ha csak a számos díjat kiérdemlő képére, egy kék fal előtt elhaladó, holmijai súlyától előre dőlő ázsiai asszonyt ábrázoló felvételére gondolunk, önmagában kiérdemli a mostani elismerést, a Janovics Jenő-díjat, hiszen a kép egyetlen pillanatba, mozdulatba sűrítve mutatja meg azt, mi is a fotóművészet lényege. E műve mellett a sok évtizedes kultúraszervezői munka nem más, mint a közösséget, a közönséget szolgáló ráadás” – hangzott el a laudatióban. Tóth István dr. Széman Pétertől, az EMKE-elnökétől vette át a díját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában