Beruházások

2023.04.02. 15:10

Eurómilliók érkeznek Bihar megye és Nagyvárad fejlesztésére

Marcel Boloș, az európai alapok minisztériumának vezetője hat szerződést írt alá Nagyváradon összesen 90 millió euró értékben különböző infrastrukturális projektek megvalósítására.

Fotó: Pap István

Pap István

Az ünnepélyes aláírásokra a nagyváradi városházán ejtettek szert pénteken délelőtt. „Különleges nap ez Bihar megye és Nagyvárad életében. Hat projektből álló csomagot írunk alá. Ezek között vannak a vízügyi infrastruktúrát érintő projektek és a zöld energia felhasználására vonatkozó projektek is” – nyilatkozta az aláírás előtt Marcel Boloș európai alapokért felelős miniszter. A nagyváradi önkormányzat nevében Florin Birta polgármester egy 81 millió lej (16,4 millió euró) értékű finanszírozási szerződést írt alá a minisztériummal egy napelem park létrehozására Biharpüspökiben. Ez premiernek számít Romániában, emelte ki Marcel Boloș, ugyanis csak Nagyvárad, és mellette Brassó önkormányzata kezdeményezte azt, hogy napenergiát felhasználó napkollektor-parkot hozzon létre, és ezáltal nem csak megtermelje, de értékesítse is a zöld energiát. A nagyváradi önkormányzat a hulladéktároló közelében a Püspöki és a Szántói út között lévő mintegy 12,5 hektáros területen akar elhelyezni több mint 15 ezer napelemet. Az így megtermelt villamos energiát az országos elektromos hálózaton keresztül értékesítené majd a város.

Fotós: Pap István

Hulladékgazdálkodás

A minisztérium a Bihar Megyei Tanáccsal is szerződött két projektre összesen 8 millió euró értékben. Ezeknek a projekteknek az egyike 16 önkéntes alapú hulladékbegyűjtő pont létrehozására vonatkozik Bihar megye területén. „Egy olyan projektről van szó, amelyet azzal a 16 polgármesteri hivatallal közösen valósítunk meg, melyek területén működni fognak ezek a tárolók” – fogalmazott az ünnepi eseményen Mircea Mălan, a megyei tanács alelnöke, aki felel a megyei tanácson belül a hulladék gazdálkodási problémákért, és aki egyeztetett a tizenhat polgármesterrel arról, hogy vegyenek részt ebben a fejlesztésben. Bihar megyében egyébként összesen 32 ilyen hulladékgyűjtő pont lesz, ahova a polgárok maguk vihetik majd el nagy volumenű hulladékaikat. Ilyen létesítmények már működnek Nagyváradon a Thurzó Sándor és az Üzem/Uzinelor utcákban. A projekt iránt hatalmas az érdeklődés a vállalkozók körében is, ugyanis a tenderre nem kevesebb, mint 41 ajánlat érkezett, jelentette be Mircea Mălan. A megyei tanács alelnöke elmondta azt is, hogy a minisztériummal kötött másik szerződés egy 1,7 millió euró értékű projektre vonatkozik, melynek keretében a megyei tanács beszerezheti a műszaki segítséget az integrált hulladékgazdálkodási szolgáltatás projektportfóliójának előkészítéséhez. Egyébként ez már a második etapja a hulladékgazdálkodási programnak.

Vízügyek

A Nagyváradon aláírt hat projekt közül szám szerint és összköltségvetés tekintetében is a Nagyváradi Vízművek hasította a legnagyobb szeletet, ugyanis három szerződést írt alá összesen 55,6 millió lej értékben. Lucian Chindlea, a Vízművek vezérigazgatója elmondta, hogy az első projekt értéke közel 50 millió euró, ebből a vissza nem térítendő támogatás 46,9 millió euró. Ebből a finanszírozásból tíz közigazgatási egységben bővítik a víz- és csatornahálózatot, felújítják az 5. számú vízművet, továbbá hét vízszivattyút, valamint 23 szennyvízszivattyút és 5 víztárolót építenek, illetve korszerűsítenek. Chindlea hozzátette: mivel nagyszabású beruházásról van szó, ezért azt nyolc különálló csomagra bontották és így hirdetik meg a tendert, hogy minél több vállalkozás jelentkezhessen a közbeszerzési eljárásokra, és hogy minél hamarabb be lehessen fejezni ezeket a munkálatokat. 
A második projekt költségvetése 3,6 millió euró, melyből 3,4 millió euró a vissza nem térítendő támogatás. Ennek a projektnek a keretében a Vízművek öt napelem-parkot hoz létre az öt váradi vízműnél, hogy ezeknek a létesítményeknek az energiaigényét részben legalábbis saját forrásból lehessen biztosítani. „A munkálatok befejeztével a termeléshez és a víztisztításhoz szükséges villamos energia 30 százalékát fogjuk tudni biztosítani, a fennmaradó részt pedig a hálózatból fedezzük” – fogalmazott a vezérigazgató. A harmadik, 2 millió eurós projekt a vízhálózat digitalizálását célozza meg. „Szeretnénk valós időben látni, hogy hol vannak meghibásodások a hálózatban, szeretnénk továbbá minden hónapban leolvasni a mérőórákat, hogy a polgár elégedett legyen azzal, hogy a havi fogyasztása szerepel a számlán” – mondta az igazgató. Jelenleg ugyanis a Nagyváradi Vízművek sok helyen háromhavonta olvassa le a mérőórákat, ami vitákat szül a fogyasztókkal. Egyébként a vállalat a közbeszerzési eljárások egy részét már meghirdette, hogy mihamarabb elkezdődhessenek a munkálatok. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában