Adóhátralék

2023.04.06. 15:40

Elkerülhető a késedelmi kamat kifizetése Váradon

A nagyváradi helyi tanács ebben az évben is elengedi a késedelmi kamatot azoknak a helyi magánszemélyeknek, akik 2023. november 30-ig befizetik összes adóhátralékukat.

Fotó: Alexandru Nițescu

ERDON-összeállítás

A kedvezményről szóló határozat tervezetet március végi ülésén szavazta meg a helyi döntéshozó testület. A polgármesteri hivatal arra hivatkozva vezette be ezt a kedvezményt, hogy a világjárvány és a szomszédban dúló háború miatt csökkenő gazdasági tevékenység, valamint az általános áremelkedés sok magánszemély gazdasági helyzetét megnehezítette. Az említett határozattervezet szakjelentése szerint 2021-hez viszonyítva 30,8 millió lejről a tavaly 27,7 millió lejre csökkent a természetes személyek által felhalmozott tartozások összértéke, viszont 15 ezerről 19 ezerre nőtt egy év alatt az adósok száma. Már a tavaly is alkalmazta a nagyváradi önkormányzat ezt a kedvezményt, áll a dokumentumban, akkor 748 személy élt ezzel a lehetőséggel, ők összesen 5.529.755 lejnyi tartozást fizettek be, ezért 1.554.276 lej késedelmi kamatot nem kellett kifizessenek. A polgármesteri hivatal nyilvántartása szerint jelenleg 2.940 váradi adózó polgárnak jár ez a kedvezmény, akik összesen 16.432.445 lej tartozást halmoztak fel, ami után 5.480.643 lej a késedelmi kamat. Eduard Florea, a polgármesteri hivatal gazdasági igazgatója úgy véli, hogy a kedvezmény alkalmazásával az idén körülbelül 4 millió lejt lehet majd behajtani és mintegy 1,2 millió lej késedelmi kamattól lehet majd eltekinteni. A polgármesteri hivatal közleményében azt írja, hogy írásban fognak értesíteni minden érintettet, akinek jár ez a kedvezmény.

Kinek jár?

Az elfogadott helyi tanácsi határozat értelmében nem kell kifizessék a késedelmi kamatot azok a nagyváradi illetőségű természetes személyek, akik 2023. november 30-ig befizetik az összes elmaradt helyi adójukat és illetéküket, és a késedelmi kamatuk meghaladja a száz lejt. Ez a kedvezmény azonban nem jár automatikusan, hanem azt kérvényezni kell. A polgárok a város hivatalos honlapjáról vagy a váradi városházán hétfőtől csütörtökig 8:00 – 18:00 órák között, péntekenként 8:00 – 15:30 órák között tudhatják meg azt, hogy állnak a befizetéssel. Ha van elmaradásuk, akkor november 30-ig fizessék be a fő pénzügyi kötelezettségeket, azaz az adót és az elmúlt évek elmaradásait, de nem kell a késedelmi kamatot is kifizetni. Ugyanakkor szintén legkésőbb november 30-ig küldjék el a késedelmi kamatok eltörlésére vonatkozó kérvényt a primarie@oradea.ro e-mail-címre, vagy postán a városházára (postacím: Oradea, Piața Unirii nr. 1.). Az adatok feldolgozása után a kérvényezők emilen vagy postán fognak értesítést kapni arról, hogy jogosultak-e a kedvezményre vagy visszautasították a kérvényüket. A formanyomtatvány letölthető a https://www.oradea.ro/cereri-si-formulare-tip/direc-539-ia-economica linkről.


 

Illusztráció: bihon.ro

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában